16 april 2024
Home » Groenlo » Bijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam

Bijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam

215

[su_pullquote]‘Vraag niet wat het kost, maar wat levert het op’[/su_pullquote] GROENLO – Duurzaam ondernemen geeft je bedrijf een voorsprong. Energiebesparende en energieopwekkende maatregelen verdienen zich snel terug. Dat biedt naast de milieuwinst grote economische kansen. “Ga aan de slag, het levert veel op”, zo luidde de oproep van een ondernemer tijdens de goedbezochte bijeenkomst van Oost Gelre Onderneemt Duurzaam afgelopen dinsdag in De Mattelier in Groenlo.

De ondernemers kregen tijdens de bijeenkomst in een kort tijdsbestek allerlei informatie over aspecten die met duurzaamheid te maken hebben. De energietransitie komt in een stroomversnelling. Een actieve houding is vereist. De praktijkverhalen van ondernemers dienden als voorbeeld. Investeren in duurzaamheid is niet duur, integendeel je plukt al snel de vruchten. Je energierekening gaat structureel omlaag, je levert als bedrijf je bijdrage aan een schonere wereld en voldoet aan de verplichtingen van de overheid. Wat houdt je tegen?, zo luidde de boodschap. Pak de handschoen op!

De enthousiaste praktijkverhalen van ondernemers die al maatregelen hebben genomen, dienden als voorbeeld en gaven stof tot nadenken. Zo vertelden Eveline Zuurbuur van EVEzien Journalistiek & Media en konijnenhouder Henk Oonk van over hun positieve ervaringen. Ze boeken inmiddels meer winst met minder energie. Ivo Thuinte van Warenhuis Post in Groenlo ging dieper in op de verbouwing en uitbreiding van de winkel. De tl-verlichting werd vervangen door led. Daarmee bespaart de ondernemer zo’n 2.000 euro per jaar. “De investering bedroeg 5.000 euro, dat bedrag wordt dus in 2,5 jaar terugverdiend. Maar er zijn meer voordelen. Led wordt minder warm, gaat veel langer mee en vergt geen onderhoud”, aldus Thuinte. Gastspreker Maurice Beijk deed er nog een schepje bovenop. De duurzaamheidsgoeroe en specialist duurzaam bouwen is momenteel als Rentmeester 2050 actief in de (infra)bouwbranche. “Vraag niet wat het kost, maar wat levert het op”, benadrukte hij. “Gebruik gewoon je boerenverstand, maar doe het vooral met passie, dus met je hart. Want een schone wereld, ook voor toekomstige generaties is het doel. Jullie ondernemers hebben zelf de sleutel in handen, je hoeft hem alleen nog om te draaien.”

Met een kosteloze energiescan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) krijgen bedrijven inzicht in hun situatie en wordt duidelijk welke maatregelen mogelijk zijn. Daarmee wordt het ondernemers wel heel makkelijk gemaakt om in beweging te komen. Dat is ook nodig, want veel bedrijven zijn in het kader van de informatieplicht Wet Milieubeheer verplicht om op korte termijn aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Het rapport diende eigenlijk vóór 1 juli binnen te zijn bij het eLoket van RVO.nl dus haast is geboden. Als je een energiescan laat uitvoeren, heb je je zaakjes goed en snel op orde. En voorkom je dat de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) als toezichthouder je tot actie dwingt. Meer dan 360 Achterhoekse ondernemers lieten al zo’n scan uitvoeren en profiteren inmiddels ruimschoots van de voordelen.

Projectteam Oost Gelre Onderneemt Duurzaam (onderdeel van Achterhoek Onderneemt Duurzaam) heeft een breed draagvlak en bestaat uit vertegenwoordigers van IKGL, Ondernemersfonds Lichtenvoorde, Groenlo’s Ondernemers Verbond, Ondernemers Club Vragender en Bedrijvenbundeling Zieuwent.

Het betreft een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) met participatie van de Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland, VNO-NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek.

Voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding voor een scan: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl