Foto: PR - Gerrit Vossers |

Oost-Gelders Streektaaldictee met weerman Gerrit Vossers en dialectband GoedVolk

Deel dit bericht

HUMMELO – Het Oost-Gelders Streektaaldictee vindt op donderdag 11 november voor de dertiende keer plaats in de conferentiezaal van restaurant De Gouden Karper in Hummelo. Regionale weerman en dialectspreker Gerrit Vossers houdt een praatje over het weer in Achterhoek en Liemers. Streektaalband GoedVolk treedt op met haar luisterliedjes in het Nedersaksisch en het Kleverlands, de taal die gesproken wordt in de Liemers.

Liefhebbers van het Nedersaksisch en het Kleverlands kunnen weer hun hart ophalen aan een dicteetekst met veel bijzondere dialectwoorden uit Achterhoek en Liemers. In 2019 beten de deelnemers zich nog stuk op woorden als hussekonte, toetvinke, bouwpietjes, piäöntjes, knozzen, blinzeken en pannevöggele. De corona zat het dictee in 2020 flink dwars. Ook in maart 2021 lukte het niet om het dictee te houden. Daarom is het eenmalig naar het najaar verschoven.

Henk van Aalten en Diana Abbink
De voorlezers van het dictee zijn de bekende schrijver-zanger-verteller Henk van Aalten en ECAL-streektaalprojectmedewerker Diana Abbink. Hans Beernink: “Zij laoten opni-j de deelnemmers in het bekende schoolse veurlaesstaccato regel veur regel met punten en komma’s 250 woordenpennen. “Iedereen puft, schudt de kop en glundert van kop tot teen als het aantal foute eindelek onder de tien blieft. Ook dit jaor het de dicteetekst weer haevige streektaalwoorden. Van onze dictees krieg ie altied een bitje schik. Dat zal noe neet anders waen. Alle deelnemmers kriegen nao afloop een streekboek cadeau. Dit jaor een hele speciale!”

Ridder
De jury, die het dictee van de deelnemers nakijkt, staat onder leiding van dr. Lex Schaars. Hij werd vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor al zijn verdiensten voor het Nedersaksisch in de Achterhoek.

Kijk op www.streektaaldictee.nl voor meer informatie, oude dicteeteksten en een uitleg over de WALD-spelling. De belangrijkste regel bij het maken van het dictee is, dat de deelnemers goed moeten luisteren naar de uitspraak van de voorlezers.

Oost-Gelders Streektaaldictee
Datum: donderdag 11 november, inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.
Locatie: hotel/café/restaurant De Gouden Karper, Dorpsstraat 9 te Hummelo.
Deelname: € 5,- (incl. koffie/thee), te betalen aan de kassa
Aanmelding is vanwaege corona verplicht. Dat kan tot uiterlijk 11 november 2021 bij het Erfgoedcentrum via: info@ecal.nu of 0314-787078. Aangeraden wordt om vroeg te reserveren.


Dit bericht is 468x gezien