Lang wachten op tweede zomerse dag

Gepubliceerd op

Gisteren werd in De Bilt een maximumtemperatuur van 25.6 graden gemeten, en daarmee werd het officieel de eerste landelijke zomerse dag van 2015. Volgens MeteoGroup zou het best een tijd kunnen duren voordat we de tweede zomerse dag kunnen noteren.

Koele fase
Afgelopen nacht is vanuit het westen beduidend koelere lucht binnengestroomd. Vandaag en morgen wordt het dan ook niet warmer dan 14 tot 20 graden, maar komt de zon wel geregeld voor de dag. Op Hemelvaartsdag echter, nadert er een storing die later op de dag vooral in de zuidelijke helft van het land, regen gaat brengen. Daarmee wordt het startschot gegeven voor een koele en buiige periode van langere duur. MeteoGroup verwacht dat de temperatuur tot minstens het midden van de volgende week rond 16 graden blijft schommelen, terwijl het normaal 18 graden zou moeten zijn.

Meerdere zomerse dagen in mei geen gemeengoed
Het is niet vanzelfsprekend dat mei een reeks zomerse dagen oplevert. Sinds 1901 zijn er in De Bilt 26 meimaanden geweest met geen enkele zomerse dag (het laatst in 2013) en nog eens 21 meimaanden hadden er slechts één (waaronder mei vorig jaar). Aan de andere kant is het 24 keer voorgekomen dat mei minstens vijf zomerse dagen opleverde, mei 1992 en 2000 staan op eenzame hoogte met 12 zomerse dagen. Maar dit jaar blijft de teller dus voorlopig op één staan.

Meer informatie:www.weer.nl
www.meteogroup.com

Misschien vind je dit ook interessant: