25 april 2024
Home » Lichtenvoorde » Handballers Erix pakken eerste punt ooit in harswedstrijd.

Handballers Erix pakken eerste punt ooit in harswedstrijd.

209

LICHTENVOORDE – Erix speelt nu voor het derde jaar in de Landelijke Hoofdklasse maar wist nog nooit een punt te pakken in een wedstrijd waar met hars gespeeld werd. De moeilijkheid van spelen met hars was voor Erix altijd dat er in de Hamalandhal niet getraind mocht worden met dit kleefmiddel zodat men in meer dan de helft van de uitwedstrijden bij voorbaat kansloos was. Meestal met een ruime nederlaag tot gevolg.

Tot afgelopen vrijdag, toen kon er voor het eerst serieus met hars getraind worden. Na overleg en het maken van afspraken over schoonmaken van de hal na de training, had het Stichtingsbestuur van de Hamalandhal toestemming gegeven dat er vanaf vorige week vrijdag toch gebruik gemaakt mocht worden van dit kleefmiddel. De handbalmannen van Erix waren zeer blij met deze geste en maakten daar in de laatste training goed gebruik van.

Hoewel deze laatste training met hars zeer positief verliep, was het toch afwachten hoe dit in een wedstrijd uitpakte. Daarvoor moest Erix, in de bus met chauffeur Hans Prins, afreizen naar Zwartemeer in Drenthe om te spelen tegen Hurry Up 2, de nummer drie van de ranglijst. Het eerste herenteam van Hurry Up speelt al jaren in de BENE-league, het hoogste niveau in Nederland.

Al snel was in de wedstrijd te zien dat het trainen met hars goed uitpakte. Erix bleef goed in het spoor van Hurry Up en pakte regelmatig een voorsprong al liep die in de eerste helft nooit verder op dan één punt.
Vooral het koppel Dirk Berentsen en Marco Rötter deed van zich spreken. Berentsen wist regelmatig Rötter met een mooie stuiterbal aan de cirkel te vinden. Als het al geen doelpunt werd van Rötter, konden de scheidsrechters niet anders doen dan voor strafworp fluiten omdat de cirkelloper van Erix alleen onreglementair gestopt kon worden. De strafworpen werden vervolgens vakkundig door Berentsen verzilverd.
Omdat ook keeper Leroy Winkels weer geweldig stond te keepen en menig doelpoging van Hurry Up om zeep hielp, bleef Erix goed in het spoor van de ploeg uit Zwartemeer en ging rustten met een kleine achterstand van 14-13.

In de rust was er bij Erix het besef dat er voor het eerst een overwinning in een harswedstrijd gepakt zou kunnen worden. Door het trainen met hars was er in deze wedstrijd nauwelijks balverlies, iets wat in het verleden juist de bottleneck was voor Erix.
In de tweede helft ging Erix gewoon verder met het goede spel uit de eerst helft.

Aanvallend wist men regelmatig het net te vinden maar ook verdedigend stond het goed.
Een getergde Pim Heutinck, die om tactische redenen vorige week weinig gespeeld had, liet zien dat hij een aanwinst is voor het team en stond zeer goed te verdedigen.
Erix liep langzaam uit en kende vijf minuten voor tijd zelfs een voorsprong van 20-23.

Een twee minuten straf aan Erix kant zorgde ervoor dat Hurry Up toch weer de stand gelijk kon trekken. Even leek de angst in de Lichtenvoordse ploeg te komen want het zou toch niet weer zo zijn dat opnieuw een voorsprong in de laatste minuten weg zou worden gegeven.
De laatste minuten waren dan ook zeer spannend en leverde uiteindelijk een dik verdiend gelijkspel voor Erix op daar waar een overwinning ook tot de mogelijkheden had behoord.

Met dit gelijke spel pakte Erix dus voor het eerst in de historie een punt in een harswedstrijd in de Hoofdklasse. En omdat Erix regelmatig met hars kan blijven trainen kan een overwinning in zo’n harswedstrijd niet lang meer uitblijven.