Passion Lichtenvoorde via camera’s live te volgen

Gepubliceerd op

Oost Gelre deelt in passie: meer dan 250 vrijwilligers

OOST GELRE – Oost Gelre deelt passie op dinsdagavond 11 april wanneer vanaf 19.30 uur Passion Lichtenvoorde vanaf de Markt begint. Burgemeester Annette Bronsvoort houdt een ingetogen woord waarna koor NOIR op een neergezet podium een eerste song zingt. Vervolgens wordt een groot kruis opgepakt dat twintig dragers van de Markt naar Marianum dragen. Dit gebeurt in een stille tocht met veel fakkels naar Marianum waar de passie een vervolg krijgt.

De productie is flink groter geworden en wel zo groot dat zes camera’s van ZSOM de uitvoering live registreren. De beelden zijn te zien op een bioscoopgrote videowall op schoolplein dat in de sfeer van de passie is ingericht en belicht. Het grote kruis (5 meter lang en straatbreed) wordt daar opgericht. Er zijn lichtjes verkrijgbaar om aan te steken. Aan de productie werken zo’n 250 vrijwilligers mee: leerlingen van Marianum en Het Bariet, Frans ten Boschschool, een corsogroep voor het regelen van verkeer, BHV’ers tot aan de cast waar bekende winkeliers en toneelamateurs aan meedoen. Bedrijven uit Lichtenvoorde en Zieuwent delen hun passie door mensen en middelen in te zetten om de tweede editie mogelijk te maken. Bij de eerste uitvoering waren duizend bezoekers en dat zullen er dit keer veel meer worden, verwacht de organisatie.

Uitvoering met Marianum schoolband
Passion Lichtenvoorde vertolkt een meeslepend verhaal over de laatste dagen van Christus. Het gaat over vriendschap, liefde en loslaten. En het gaat over geloof, hoop, verraad, macht, passie en compassie delen. Het eeuwenoude bijbelverhaal wordt in een eigentijdse setting gebracht. Koor NOIR zingt afgewisseld met de Marianum-schoolband Nederlandse popsongs van Marco Borsato, Clouseau, De Dijk, Nick en Simon en meer. De Marianum-schoolband bestaat uit oud-leerlingen (o.a. Mart Hillen) en leerlingen van het vmbo in Lichtenvoorde. Tien leerlingen van de Frans ten Boschschool zingen ook een nummer. Het muzikale deel staat onder leiding van Peter Krabbenborg.

Nieke Hoitink Omroep Gelderland verteller
Radiopresentatrice van Omroep Gelderland Nieke Hoitink is de verteller. De complete cast bestaat uit Aad Witteveen (Ringfoto Primeur en amateur acteur) als Jezus; Petrus (drogisterij De Gaper en amateur acteur) wordt vervuld door Johan Kersjes, Judas is Arjan Visser (Semper Avanti), Pilatus is Han ter Woerds (Han ter Woerds Sport en Let it Snow). Voor tien leerlingen van Marianum is een rol weggelegd voor apostel. Maria is Mariëtte Wesselink (theaterduo Noggus). De rol van Barabas wordt in de passie pas bekend. Op de achtergrond zijn grimeurs bezig de karakters te accentueren. De cast staat onder regie van Ben Donderwinkel (De Notenkrakers en Amphion) en oud-Marianum docent/decaan Sjaak Welboren. Het decor is gemaakt met medewerking van Marianum-leerlingen.

Samenwerking
De eerste editie van Passion Lichtenvoorde kwam tot stand met medewerking van Marianum en de Lichtenvoordse kerken. Eind vorig jaar is een nieuwe stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij opgericht die Passion Lichtenvoorde als een indrukwekkend cultureel evenement blijvend wil neerzetten.