Home » Lichtenvoorde » Zwarte Cross legt festival stil voor levendenherdenking

Zwarte Cross legt festival stil voor levendenherdenking

905

Zwarte Cross | Foto: PR Zwarte Cross

LICHTENVOORDE – De Zwarte Cross zal op donderdag 18 juli om precies 20.00 uur een minuut lang volledig stil zijn om de levenden te herdenken, in samenwerking met Amnesty International. Dit jaar leidt de gevluchte Syrische tenor Awn Maarof de nieuwe traditie op het grootste festival van Nederland.

Oproep tot Herdenking
De Zwarte Cross en Amnesty International roepen alle bezoekers, medewerkers, artiesten, motorcrossers en stuntmannen op om gedurende deze minuut stil te staan bij de mensen die hen dierbaar zijn. “Met de Levendenherdenking creëren we een reusachtige stunt waar álle aanwezigen aan bijdragen,” aldus de organisaties. Om 20.00 uur precies pakken sprekers op elk van de 36 podia de microfoon en even is het muisstil op het normaal zo luidruchtige festival.

Waarom de Levendenherdenking?
De initiatiefnemers benadrukken het belang van een gedenkmoment voor de levenden. Rens den Hartog, creatief directeur van de Zwarte Cross: “Sta een moment stil bij je familie, je beste vrienden of denk aan mensen die door oorlog alles moesten achterlaten. Je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden.” Na 50 seconden stilte volgt een oorverdovend gejuich voor de resterende 10 seconden, waarna deelnemers worden aangemoedigd een berichtje te sturen naar de persoon waaraan ze dachten.

Hoofdrol voor Awn Maarof
Awn Maarof, die vluchtte uit Syrië en inmiddels een gerenommeerde operazanger is, vormt het muzikale middelpunt van de Levendenherdenking. Maarof, die deel uitmaakt van de band De Niemanders, zal optreden in de Megatent en de herdenking muzikaal begeleiden.

Actie voor Iraanse rapper Toomaj Salehi
Dit jaar voert Amnesty International op de Zwarte Cross actie voor de ter dood veroordeelde Iraanse rapper Toomaj Salehi. Salehi werd veroordeeld vanwege zijn deelname aan vrouwenprotesten en kritiek op de Iraanse autoriteiten. Amnesty en de Zwarte Cross roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Voor meer informatie over de Levendenherdenking en de actie voor Toomaj Salehi, bezoek www.zwartecross.nl.