Home » Asbestvrije daken en 100% groene stroom voor Univé-leden

Asbestvrije daken en 100% groene stroom voor Univé-leden

282

GROENLO – Univé gaat agrariërs helpen verduurzamen door asbest van hun daken te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen.Woensdagmorgen 13 februari werden aan de Dankbaarsdijk in Zwolle, bij Groenlo, de eerste zonnepanelen aangesloten op het Net. De zonne-energie die opgewekt wordt op deze daken, kunnen andere Univé-leden via ENGIE in huis halen. Het eerste dak met zonnepanelen biedt genoeg stroom voor ongeveer 80 huishoudens.

Univé is van oudsher diep geworteld in de regio en er zijn veel agrarische ondernemers lid van de coöperatie. Een deel van deze agrarische klanten moet de komende jaren flink investeren om de asbest van hun daken uiterlijk in 2024 te verwijderen. Een forse uitdaging waar Univé deze ondernemers graag mee helpt. Daarom is deze nieuwe energie-coöperatie opgericht, in lijn met het uitgangspunt dat leden elkaar helpen. De agrarische ondernemer voldoet dankzij dit plan aan de vereiste asbestnormen, en Univé-leden uit de regio profiteren van de groene stroom.

Uitbreiden
Het project is gestart bij één agrarisch ondernemer in Groenlo maar zal bij succes uiteindelijk uitgebreid worden naar heel Nederland. Bé Reinders, directeur Univé Oost: “We onderzoeken in deze beginfase onder andere of voldoende leden in de omgeving van Groenlo groene, herleidbare stroom uit hun regio in huis willen halen. De klanten helpen daardoor mee met het verduurzamen van hun regio door het verwijderen van asbest en het opwekken van duurzame energie mogelijk te maken. Het zou mooi zijn wanneer we dit met en voor elkaar kunnen bereiken.”

Financiering
“Asbest is een maatschappelijk probleem dat ook Univé raakt. We hebben uitgerekend dat op zo’n 15.000 zakelijke bedrijfsgebouwen die wij verzekeren nog asbest ligt. Zodra de pilot in Groenlo is geslaagd, willen we dit zo snel mogelijk uitbreiden naar andere asbestdaken in Nederland”, zegt Reinders.

Univé wil voor haar agrarische leden zoveel mogelijk risico’s voorkomen en zorgt met dit plan dat de asbestsanering wordt gefinancierd. In ruil daarvoor wordt zonne-energie op die locatie opgewekt. Leden uit de regio die deze groene stroom willen gebruiken sluiten bij ENGIE de energieovereenkomst. Met een persoonlijk energie-dashboard kan een klant vervolgens exact zien hoeveel stroom er op die locatie wordt opgewekt. En schijnt de zon even niet, dan vult ENGIE de stroom aan met Nederlandse windenergie. Zo zijn Univé-leden altijd verzekerd van 100% groene, herleidbare stroom uit Nederland.