Home » Boog doet onderzoek naar AGP

OOST GELRE – Het lijkt toch niet de normaalste zaak van de wereld te zijn dat mensen met een beperking hun auto zonder enige moeite op een Algemene Gehandicapten Parkeerplaats (AGP) kunnen parkeren. Wanneer dit wel het geval is dan ondervinden ze wel problemen met uitstappen, zo bleek donderdagmorgen 9 oktober. In de landelijke Week van de Toegankelijkheid (6 tot en met 11 oktober) hield Stichting BOOG, Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met beperkingen, een klein onderzoek naar de AGP’s in de gemeente Oost Gelre.\

De stichting wil dit najaar alle AGP‘s in de gemeente Oost Gelre in kaart brengen. Zij doen dit aan de hand van een in te vullen formulier; een zogenaamde schouwlijst van elke AGP. Hierop worden gegevens van onder andere ligging, bereikbaarheid en afmetingen vermeld. Het resultaat van dit veldwerk zal een rapport zijn met een aantal aanbevelingen voor de verantwoordelijke instanties. Al het werk zal samen met een aantal leerlingen van het Marianum uitgevoerd worden in het kader van een maatschappelijke stage.

Jan Troost, landelijk ambassadeur van mensen met beperkingen en zijn kompaan Broeder Tuck, namen donderdagmorgen de proef op de som. Hij parkeerde zijn bus met daarin zijn rolstoel op de AGP aan de Esstraat bij Kring Apotheek in Lichtenvoorde. De parkeerplaats was te kort voor het busje. De achterkant van de bus was een meter op straat. Dan moest hij ook nog zijn rolstoel via de achterkant uit de bus halen. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties. Nadat de rolstoel uit de bus was gehaald ging Jan met broeder Tuck de parkeerplaats opmeten. Een AGP hoort 3,5 meter breed te zijn en 6 meter diep. Daar voldeed deze parkeerplaats niet aan, net als de AGP bij de voormalige Rabobank. Daar bevinden zich nog wel pinautomaten (die volgens Jan ook te hoog zijn). Deze AGP is 4 meter breed en loopt taps toe naar 1,80 meter. Theo Bloemenkamp, voorzitter van de Stichting Boog laat weten dat onder andere bij de Emté en het gezondheidscentrum in Groenlo de AGP wel goed zijn.

Een van de speerpunten van stichting BOOG is de toegankelijkheid. Als die goed geregeld is door de overheid c.q. door de gemeente is het voor de mensen met beperkingen een stuk gemakkelijker om in de samenleving te participeren. Stichting BOOG heeft in 2011 een intentieovereenkomst met de gemeente Oost Gelre gesloten met als doel het bevorderen van een inclusieve samenleving. In september 2013 heeft de stichting BOOG samen met beleidsmedewerkers, politici en belangenbehartigers uit Oost Gelre een werkbijeenkomst gehouden over Inclusief denken en doen.(Een inclusieve samenleving betekent dat iedereen, met of zonder beperkingen, mee kan doen.)