20 april 2024
Home » Corso Zonder Beperkingen introduceert Homo Sapiens handleiding

Corso Zonder Beperkingen introduceert Homo Sapiens handleiding

246

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

LICHTENVOORDE – Mensen met een beperking worden soms onnodig onhandig en omslachtig benaderd en behandeld door ‘normale’ mensen. Corso Zonder Beperkingen heeft in samenwerking met de Feestfabriek een handige oplossing bedacht: de Homo Sapiens handleiding. Deze handleiding wordt gelanceerd tijdens de officiële opening van het corsoweekend Lichtenvoorde op donderdag 11 september, in aanwezigheid van burgemeester Annette Bronsvoort.

De Lichtenvoorde wil mensen met een beperking meer en meer laten integreren in het verenigingsleven. Het project ‘Corso zonder beperkingen’, waarbij mensen met een beperking als vrijwilliger bij verschillende corsogroepen meehielpen, is hier een voorbeeld van. “Dit project is een mooi voorbeeld waarbij de talenten van mensen met een beperking worden benut”, aldus Marloes Nijenhuis van Perron 8 De Lichtenvoorde. Om de drempel wat te verlagen en andere verenigingen over de streep te trekken, komt Corso Zonder Beperkingen nu met de Homo Sapiens handleiding, een ludiek product met een serieus doel.

Homo Sapiens handleiding
In de Homo Sapiens handleiding staan handige tips over de omgang met ADHD’ers, chagrijnen, autisten, stinkerds, ‘downies’, stresskippen, schizofrenen, angsthazen, lolbroeken, betweters en nog veel meer ‘abnormalen’. Weet je het even niet meer? Raadpleeg dan even de handleiding en ‘doe normaal’.

Omgang met mensen met een beperking normaliseren
Nijenhuis: “We merken dat sommige mensen het lastig vinden om direct in contact te treden met mensen met een beperking en alles met de begeleider of instelling willen bespreken in plaats van met de persoon zelf.” Ook bestaan er vele vooroordelen over mensen met een beperking, zowel positief als negatief. ‘Mensen met syndroom van Down zijn altijd zo leuk en lief’, ‘Iedereen betaalt lidmaatschap maar Pietje hoeft dit niet’ of ‘Zitten die mensen dan ook bij ons in de kantine?’ zijn voorbeelden van uitspraken uit de praktijk. De handleiding bestaat uit een poster, een kalender en een keurmerk. Met behulp van deze drie producten, ontworpen door en met medewerking van de Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross, wil Corso zonder Beperkingen op een grappige, maar ook informatieve manier, bewustwording creëren, vooroordelen beslechten en de drempel tot direct contact verlagen.