Home » Lokaal » Donatus was zondag in Vragender de hotspot

Donatus was zondag in Vragender de hotspot

157

VRAGENDER – ‘Donatus dondert deur’ is een geslaagde nieuwe uitgave van de bedevaart die tot een halve eeuw geleden honderden mensen naar het kerkdorp trok. Mede door de aandacht en de weerpraatjes op social media, liepen er een paar honderd mensen mee in de processie. Er was veel vaandelvertoon die de deelnemende verenigingen met zich meedroegen. Ook burgemeester Annette Bronsvoort liep mee.

Donatus is de beschermheilige tegen milieurampen, bliksem, onweer en hagel zodat de oogst niet verloren hoeft te gaan. De verering rondom de heilige Donatus heeft in het verleden veel voor het overwegend agrarische dorpsgemeenschap betekend. Met bussen kwamen mensen naar Vragender om deel te nemen aan de processie. “Ouderen vertellen met twinkeling in hun ogen over deze gebeurtenis van toen”, vertelt pastoor Pikkemaat. Met de verhalen van toen is een werkgroep aan de slag gegaan om het traditie in ere te herstellen. In aanloop van de zondag gebeurtenis donderde Donatus deur op de Antoniusschool met een bezoek, waar oud-meester Rutgers na een spannend verhaal over ‘donder en bliksem’ een stripboekje over Donatus overhandigde. De jeugd werd op deze manier uitgenodigd mee te doen. En dat lukte.

Kinderen liepen mee in de processie. Ze droegen zelf samengestelde veldboeketten mee en strooiden bloemblaadjes. Dragers droegen het beeld van Donatus en het reliek van deze heilige mee. Pastoor Casper Pikkemaat had daarvoor tijdens de overweging in de viering gezegd dat Donatus hot is. Herinneringen daarover werden op social media gedeeld. “Éen keer was Donatus Vragender vergeten.” En dat was zes jaar geleden op 12 juli toen een zomerstorm een ravage veroorzaakte in het dorp. Tijdens de viering werd gebeden voor bescherming: bescherming van vluchtelingen en bescherming van ons eigen leven wanneer donkere wolken zich samenpakken.

De bedevaart werd afgesloten met een hapje en een drankje in de pastorietuin.