Eerste kievitsei in Oost Gerle


Gepubliceerd op

ZIEUWENT – “Het gaat niet zo goed met de kieviten in Oost Gelre en dat baart mij zorgen”, vertelt Jan Van der Weyde van de Stichting Weidevogels Vereniging Lichtenvoorde en omstreken maandag 16 maart, terwijl de vinder Frans Bouwhuis van het eerste ei samen met boer Rob Reinders en Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre, door een voormalige maisland lopen.

In de verte zie je het stokje van een nest al staan. “We zetten het stokje altijd zo in de grond dat de punt de richting van het nest weergeeft. Dit is voor de boer zodat hij weet waar het nest zich bevindt”, aldus Frans Bouwhuis.

Het eerste kievitsei in de gemeente Oost Gelre is zaterdag 14 maart aan de Brandersdijk in Zieuwent gevonden. In het nest liggen twee eieren. “Dit worden er vier. Kievieten leggen namelijk altijd vier eieren”, legt Jan van der Weyde uit.

“Dit jaar hebben wij niet alleen een stokje bij het nest gezet, maar we leggen de eieren ook in een mandje”, vertelt Bouwhuis. Hij geeft aan dat het nestje in het maandje word gelegd en het mandje wordt in de grond gegraven. “Voor mij is dit ideaal. Ik moet er wel even de tijd voor nemen maar ik kan nu het nest, als dit nodig is, zo verplaatsen en later terug zetten. Op zich is dit natuurlijk geen probleem, want als boer ben je met de natuur bezig en dan wil je niet over een nest met eieren rijden”, vertelt Rob Reinders. Het blijkt dat hij een goede gastheer is want vorig jaar zijn de eerste eieren ook op zijn land gevonden. Jan van der Weyde merkt op dat hij hoopt dat in vervolg meer vogelliefhebbers gebruik gaan maken van zo’n mandje. Dit is natuurlijk om de vogelpopulatie op peil te houden “Wie daar meer informatie over wil hebben kan mij mailen j.weyde4@upcmail.nl”, vertelde hij.

In 2014 werd op 17 maart het eerste kievitsei van Oost Gelre symbolisch overhandigd aan de burgemeester. In 2015 vond dit plaats op maandag 16 maart. Speciaal voor de gelegenheid trok burgemeester Annette Bronsvoort de kaplaarzen aan om de kievietseieren te aanschouwen. Elk jaar word het eerst gevonden kievietsei aangeboden aan de eerste burger van de gemeente Oost Gelre.