Fakkels en heel veel passie bij Passion Lichtenvoorde

Gepubliceerd op

OOST GELRE – Wanneer Passion Lichtenvoorde op dinsdagavond 11 april door de straten trekt, dragen deelnemers fakkels mee. Er zullen enkelen worden uitgedeeld en bij Marianum zijn lichtjes verkrijgbaar die ‘love connects all, share the passion’. De wereld een beetje mooier maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef iemand een stralende lach en hij veert op. Iemand een schouderklopje geven, doet wonderen.

De organisatie wil vooral jongeren interesse¬ren voor het lijdensverhaal van Christus waar¬in zoveel actuele maatschappelijke thema’s in verweven zitten. En hoe kun je dat nu beter duiden door middel van Nederlandse pop¬songs, en voorafgaand een stille tocht met kruis- en fakkeldragers?

Dominee Hinkamp die het script vorig jaar nog met pastoor Casper Pikkemaat schreef voor de Passion Lichtenvoorde, accentueert in de komende editie andere aspecten in het verhaal. In overleg met muziekdocent Peter Krabbenborg van Marianum worden er Nederlandse popsongs bij gezocht die qua inhoud passen bij het thema. “Soms gaat het om alleen maar refereren aan de inhoud, maar het kan een lied meer dan de moeite waard maken door een verbinding te leggen met de emoties die het paasverhaal over de laatste dagen van Jezus Christus oproepen. Het zit vol dramatiek. De onvermijdelijke weg die Jezus ziet aankomen is een intiem moment waarvoor een ingetogen lied is gekozen. Bij het verraad van Judas is de muziek heftig en is er gekozen voor een stevig nummer.” Na de openingssong door koor NOIR op de markt en een openingswoord door burgemeester Annette Bronsvoort, gaat de fakkeltocht naar Marianum. Daar wordt het kruis op het plein opgericht, is er moment lichtjes te ontsteken en gaat het passieverhaal verder in de aula. Passion Lichtenvoorde is uitverkocht, maar wie geen kaarten heeft kunnen krijgen kan buiten op het plein de passie via een videowall meemaken.

Hinkamp: “De passie heeft twee betekenissen: het lijdensverhaal en ‘oog hebben voor een andere wereld met als doel je ergens voor inzetten’. Als Jezus er telkens weer bovenop komt in zijn kruistocht, dat gegeven straalt bemoediging uit naar mensen om er weer bovenop te komen. Het succes van de passie is dat lijden herkenbaar is. Lijden is ook universeel. Het gaat in het leven over passie, compassie, vasthouden en loslaten.”

Meer bekende Oost Gelrenaren
Judas wordt gespeeld door Arjan Visser uit Zieuwent. Arjan speelt bij toneelvereniging Semper Avanti. Judas verwachtte meer van Jezus. Hij is de persoon die het meest met menselijke tekortkomingen moet omgaan.

De rol van Maria neemt Mariëtte Wesselink, bekend van Noggus voor haar. In principe komt Maria niet voor in het lijdensverhaal, als alleen dat ze Jezus lijdzaam voorbij ziet strompelen. Wat heeft ze zich verscheurd gevoeld en toch heeft ze haar zoon op die moeilijke tocht onvoorwaardelijk gesteund. Ze straalt moederliefde uit en dat is een karakter waarvoor Mariëtte Wesselink zich laat uitdagen.

Pilatus is weggelegd voor Han ter Woerds van de sportzaak midden in Lichtenvoorde. Hij is een overtuigende presentator en heeft een duidelijk woord. Bij LOV staat Han ter Woerds bekend als een kritisch en tegelijkertijd enthousiast persoon voor nieuwe initiatieven. Hij is mede-organisator van ‘Let it snow’.