Het 27e Zwarte Cross podium: Exoticana, say yes to apartigheid!


LICHTENVOORDE – Exoticana is een complete festivalweide met feestmuziek, aankleding en eten uit alle continenten. De organisatie stort 200 kuub woestijnzand op het festivalterrein, zodat bezoekers blootvoets op  SKIP&DIE, Cairo Liberation Front, Umeme Afrorave, Baciamolemani (IT), Soviet Suprem (FR), TOO MANY ZOOZ (VS) en Ten Tem Piés, de eerste namen, kunnen dansen. De wereldmuziekacts in deze mini-woestijn variëren qua genre van cumbia, mariachi, electro, afrobeat, funk tot balkan.

De slogan van de nieuwe festivalweide is ‘Say yes to apartigheid’. Het woord ‘apart’ betekent in het Achterhoeks ‘bijzonder’, ‘raar’ of ‘eigenzinnig’. ‘De Zwarte Cross is één grote melting pot aan subculturen en dat wil ik met deze slogan vieren, apart zijn is juist mooi en dat weet ik als geen ander!’, aldus festivaldirectrice Tante Rikie. Exoticana past binnen de filosofie van de organisatie: het terugdringen van de hokjesgeest. Liefhebbers van (top)sport, muziek en theater ontmoeten elkaar jaarlijks op de Zwarte Cross en kunnen vanaf dit jaar ook dansen op wereldmuziek in de Exoticana woestijn.

De eerste Exoticana namen vertegenwoordigen de verscheidenheid aan muziekstijlen op het Exoticana podium. De gemene deler van SKIP&DIE (dub met cumbia, kwaito, rap, baile funk en punk), Cairo Liberation Front (hiphop met eurohouse en Arabische ritmes), Umeme Afrorave (electro afrobeat), Baciamolemani (opzwepende Zuid-Europese folkmuziek), Soviet Suprem (een mix van hiphop, cumbia, Balkan en dub), TOO MANY ZOOZ (straatmuzikanten uit de New Yorkse metro) en Ten Tem Piés (latin rock) is ritme en dansbaarheid.

Totaaloverzicht podia
1. Blagenparadijs podium
2. Exoticana
3. Boschplaat
4. Café Harder!
5. Dansvloer podium
6. Discotheek
7. Hoofdpodium
8. Kampvuur podium
9. Le Garage
10. Loco Arena
11. Megatent
12. Nozem Dome
13. Radio Barkas
14. Omroeppodium crossbaan
15. Reggaeweide
16. Reggaeweide soundsystem
17. Rijdend podium camping
18. Roadhouse
19. Rock ’n Roll Circus
20. The Bayou
21. Theatertent
22. Theatertipi
23. Theaterweide buitenpodium
24. Theaterweide geheim podium
25. Tiroler Hütte
26. Undercovertent
27. Universitent

Zwarte Cross 2015; 24 – 25 – 26 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl