Home » Lichtenvoorde » Longa ’30 wint derby

LICHTENVOORDE – In een schitterende ambiance heeft Longa ’30 afgelopen zaterdagavond dé derby der derby’s of in dit geval de voetbalkraker van Oost Gelre tegen Grol met 2-1 gewonnen.

Maar liefst 4.500 toeschouwers omzoomden het sportpark van Longa ’30 aan de Raadhuisstraat in Lichtenvoorde, hetgeen een absoluut record betekent in de voetbalhistorie van beide aartsrivalen. De toeloop voor deze voetbaltopper had een dergelijke massale omvang, dat in overleg met het arbitrale trio besloten werd om het duel een klein half uurtje later te laten beginnen. De opkomst van beide teams ging vervolgens gepaard met een indrukwekkend vuurwerk en een regen van kleurrijke slingers en confetti. Een imposant schouwspel, dat zelden wordt vertoond op de velden van clubs in het amateurvoetbal en dientengevolge voor veel positieve bijval zorgde.

Onder leiding van scheidsrechter P. Coppens uit Nijmegen, geassisteerd door een tweetal neutrale assistent-scheidsrechters, ontspon zich daarna een wedstrijd, die met uitzondering van de beginfase niet het niveau van de eerste klas haalde. De sfeer alsmede de spanning, waarvan bij dit duel automatisch sprake is, vergoedde echter veel, zo niet alles.

Bij de thuisclub ontbraken Nick te Veldhuis en Leon Hoytink vanwege blessures en bij Grol moesten om dezelfde reden Johan Houben en Sjors Storkhorst toekijken. Daarentegen stond bij Grol de herstelde doelman Max de Vries voor de eerste maal dit seizoen weer tussen de palen.

Longa ’30 ging bijzonder voortvarend van start met de duidelijke intentie om van meet af aan een stempel op de wedstrijd te willen drukken. Zo moest goalie De Vries van Grol reeds in de eerste minuut in actie komen op een venijnig schot van Freek Heinsbroek. Ondanks het openingsoffensief van Longa ‘30, waarbij de brigade van trainer Jeroen van Haaren bij vlagen technisch verzorgd voetbal liet zien, had Grol in de vijfde minuut maar zo een strafschop kunnen krijgen toen Michel Kamphuis binnen de beruchte lijnen in de mangel werd genomen. Leidsman Coppens wuifde het voorval weg, zo ook later in de eerste helft een ogenschijnlijk handsbalgeval in het strafschopgebied van Grol. Na 10 minuten spelen was het raak toen Freek Heinsbroek na een vrije trap in de rebound voor Longa ’30 scoorde: 1-0. Grol kon daar in de eerste 20 minuten weinig tegenover zetten. Wel brak Grolaanvoerder Lennard Walterbos een keer sterk door, maar ging daarbij te solistisch te werk, waardoor een goede doelpoging om zeep werd geholpen. Verder was het aan Longa ’30 te danken, als zijnde de ploeg die zich in het tweede gedeelte van de eerste helft helemaal terug liet zakken, dat de Grolploeg van trainer Jos Heutinck beter in de wedstrijd kwam. Dit resulteerde in de 30e minuut in een goede aanval, waarbij Christian Pillen in het 16 metergebied onderuit werd gehaald. Lennard Walterbos maakte vanaf de elfmeterstip geen fout en passeerde doelman Kay Boschker kansloos: 1-1.

Het wedstrijdbeeld van de gehele tweede helft deed niet alleen de neutrale toeschouwer, maar ook het legioen van beide voetbalbolwerken in de gemeente Oost Gelre vermoeden dat de eerste competitiewedstrijd tussen oranje en blauw in een remise zou gaan eindigen.

Vertolkten de beide teams in de tweede helft derhalve geen hoofdrol, dat deed wel scheidsrechter Coppens. De man in het zwart had zichzelf op een ruime voldoende kunnen trakteren wanneer hij deze met een dergelijke fantastische ambiance gepaard gaande derby op een onzichtbare wijze had geleid. Maar Coppens greep de gelegenheid aan om zichzelf op alle mogelijke manieren te profileren en dat vooral met zich bezig te houden met allerlei randactiviteiten in plaats van met het voetbal. Dit had onder andere tot gevolg dat hij zijn nota bene neutrale assistenten aan de zijlijn vele malen niet zag staan. Bovendien vergat hij 90 minuten lang dat het om een onvervalste derby gaat waarop veel druk en dientengevolge spanning staat. Dat hij totaal niet in de geest van de wedstrijd floot, bewijst zeker het gegeven dat hij het nodig vond om maar liefst 7 gele kaarten uit te delen (4 voor Longa ’30 en 3 voor Grol), waarvan er zeker 5 totaal niet nodig waren. Een totale offday derhalve voor deze Nijmeegse referee.

Daar waar Grol in de tweede helft bij een aantal vrije trappen vanaf riante posities hopeloos faalde, en het dus aan zichzelf heeft te wijten dat men niet met een overwinning huiswaarts mocht keren, was het Longa ’30 dat in de 83e minuut op 2-1 kwam. Op het middenveld leed Sander Nijhoff onnodig balverlies, waarna vervolgens de Grolverdedigers Tim Peters en Wouter Pillen niet adequaat genoeg ingrepen, zodat Tim Bader in de korte hoek kon scoren: 2-1, hetgeen tevens de eindstand betekende.

Slotconclusies? De meest gelukkige ploeg heeft de wedstrijd naar zich toegetrokken en ging derhalve met de volle buit van 3 punten aan de haal. Longa ’30 maakte het zichzelf moeilijk door zich te vaak onnodig te laten terugzakken en bij Grol gaven deze keer de meest dragende dan wel spelbepalende spelers niet thuis. Om toch aan beide kanten een drietal spelers een ruime voldoende te geven, zijn dat aan Longa ’30-zijde: Pim Elferink, Freek Heinsbroek en Tim Bader en aan Grolzijde: Tim Peters, Michel Kamphuis en Rob Temmink.