Home » Marianum-scholieren horen opnieuw bij de nationale top beste film

Marianum-scholieren horen opnieuw bij de nationale top beste film

223

GROENLO – Zelf blijven de Marianum-scholieren er vrij nuchter onder en hebben ze niet de ambitie om iets met film of acteren te gaan doen. Een groep meiden sleepte deze maand voor de tweede achtereenvolgende keer de filmprijs van het Nationaal Film Festival voor Scholieren in de wacht in de categorie Animatie De live-action-fictiefilm van de groep jongens werd door de vakjury ook de beste van de ingezonden films bevonden. Vorige jaar waren ze in deze categorie tweede geëindigd. Marianum heeft daarmee bewezen geen eendagsvlieg te zijn in het maken van films op dit nationale niveau. Er waren bij de 10e editie 118 inzendingen.

Allemaal vinden ze film maken een leuke bezigheid en als het hun ligt, doen ze volgend jaar weer mee. De lat komt wel steeds hoger te liggen om hun titel van beste filmmakers bij scholieren te kunnen prolongeren. “We doen het voor de lol”, zegt het groepje meiden. Dit groepje bestaat uit. Iris Huitink, Eva Huitink, Anne Schepers, Jette Krabbenborg en Jorien Stemerdink (zie op rij de foto) “We hebben dan een weekje geen school.” De jongens vinden het leuk om samen iets te creëren en als je dan reacties krijgt wordt alles nog leuker, vertellen ze. “We hebben van onze fouten van vorig jaar geleerd en meer tijd aan besteed, ook buiten school.” In totaal werkten tien jongens aan de film, maar de kern met scenarioschrijvers, regisseurs en de montage bestaat uit Jan de Vries, Stan Arink. Olaf Wicherink en Wouter Tielemans (staat niet op de foto).

De leerlingen maakten de films dit voorjaar tijdens de uitwisselingsweek van de 4e klassen. Niet alle leerkrachten zijn dan beschikbaar omdat ze meedoen in deze uitwisselingsweek. Leerlingen van de andere klassen vullen die week met hun projecten maatschappijleer of culturele en kunstzinnige vorming (CKV) zoals de productie van een film. De groep meiden: “We waren nogal verrast, dat we opnieuw de Nationale Filmprijs wonnen. In Ulft waren we ingedeeld bij de bovenbouw en op nationaal niveau hoorden we bij de onderbouw.” De scholieren wonnen eerder dit jaar het DRU Achterhoeks Film Festival voor Scholieren in Ulft waaraan 8 scholen en bijna 1000 leerlingen aan deelnamen. “Je ziet dat ze sinds hun eerste deelname een enorme vooruitgang hebben geboekt”, zegt een van de CKV-docenten. De film moest iets met ‘like’ te maken hebben.


Get Ready
De animatiefilm kreeg als titel Get Ready mee. Het verhaal gaat over een meisje dat zich klaarmaakt voor een feest. Wat trekt ze aan om die leuke jongen tegen te komen? Het decor is van allerlei stoffen gemaakt. En ook haar gedachten zijn in stofjes uitgebeeld. “Het decor was een stuk groter dan vorig jaar, toen we met stukjes groente werkten.” Waarom ze dit jaar niet voor een ander genre kozen: “Wij hebben niets met acteren Eigenlijk hebben we er helemaal niet bij nagedacht.” Toch speelde Jette Krabbenborg in de animatie. De vloer was het decor en liggend met de fotocamera’s vanaf een ladder op haar gericht. Ze had korte tijd na de opnames spierpijn in de kaken. De animatie bestaat uit achtereen gezet fotowerk tegen een decor van stoffen. Al liggend moesten haar benen telkens verlegd worden zodat het leek op lopen naar een kast, lopen naar het feest, enzovoorts. Het draaiboek bestond uit enkele kleine tekeningen. “Belangrijk is dat je van tevoren alle materialen hebt. Verder hebben we op de set zelf veel bedacht.”

https://www.youtube.com/watch?v=h_wK7Yl14Lw

The Social Hero
The social Hero is de titel van de actiefilm van de jongensgroep. In het juryrapport stond dat er snelle acties in de film zaten en de film een duidelijk verhaal heeft. “We hebben alleen beeld ingezonden zodat het verhaal een verrassing is. De andere inzenders vertelden eerst het verhaal en later kwam het beeld.” De jongens uiten zich tevreden met hun productie. “We zijn beter geworden in de afwerking en de effecten. Vooral de opbouw is een stuk verbeterd. “ Het verhaal kijkt in de toekomst van Groenlo: de tijd dat er zwevende auto’s rondrijden. De crisis is nog bezig, leegstaande panden, onveiligheid en criminaliteit op straat. Twee nette mannen die nog werk hebben, worden bedreigd door een groep criminelen. Ze laten het er niet bij zitten en doen hetzelfde terug. Als antwoord op deze onverwachte reactie, ontvoeren de criminelen een van deze nette mannen. En wanneer de gegijzelde man bevrijd wordt, is het niet zijn collega, maar een social hero die via de berichten en uitingen op social media zaken oplost.

De winnende Marianum-scholieren mogen Nederland vertegenwoordigen voor de beste film van Europa tijdens het Internationale Jongeren Filmfestival ‘Camera Zizanio dat van 29 november tot en met 6 december plaatsvindt in Griekenland voor de beste film wereldwijd.