Officiële oprichting Corsokoepel tijdens Corso Congres

Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE – Op zaterdag 26 mei organiseert de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde het Corso Congres 2018. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door en voor organisatoren van corso’s in heel Nederland en dit jaar zelfs ook daarbuiten. Tijdens het congres vindt ook de officiële oprichting van de Corsokoepel plaats.

De Corsokoepel is een overkoepelende stichting die in het leven is geroepen om de belangen van de Nederlandse corso’s te behartigen. Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, is trots dat de ondertekening van de oprichtingsakte plaats vindt tijdens het Corso Congres. “Het doel van de Corsokoepel is het bevorderen van de onderlinge samenwerking, de promotie van onze corso’s in het algemeen en het werken aan de plaatsing van onze corso’s op de internationale Unesco inventarislijst voor immaterieel erfgoed. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers uit verschillende corsoplaatsen. De oprichtingsacte wordt getekend door de beoogde leden van het dagelijks bestuur van de Corsokoepel en door een Lichtenvoordse corsoliefhebber, kandidaat-notaris Karin Tornij”.

Corso Congres
Het corsocongres is een van de uitingen van de Corso Koepel in oprichting en het doel van het congres is het delen van kennis en ervaring tussen de corso’s om deze traditie in stand te houden. Voorzitter Herman ter Haar: “Bloemencorso Lichtenvoorde staat samen met nog een aantal grote corso’s  – zoals Zundert en Vollenhove – op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben deze corso’s het initiatief genomen om jaarlijks een congres te organiseren. Het corso zit diep geworteld in het DNA van de Lichtenvoordenaren en dat willen wij graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat wij als corso’s onderling onze kennis en ervaringen delen zodat wij deze traditie kunnen behouden.”

Interessante gastsprekers
Voor het Corso Congres zijn een aantal interessante gastsprekers uitgenodigd. Herman ter Haar: “Wij hebben Vincent Lette en Bernou Wagenaar van de Gemeente Oost Gelre gevraagd om iets te vertellen over de samenwerking tussen organisatoren van grote evenementen en de gemeente. Daarnaast vertelt Resy Oonk – teamleider en contentcreator van het Landelijk Social Media Team van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag – over de rol van social media en het belang van webcare tijdens evenementen. Sander Esselink – docent beeldende vorming en jurylid bij diverse corso’s  -vertelt over het betrekken van jeugd bij het corso. Last but not least hebben we John Orriëns – financieel Directeur van De Feestfabriek (Zwarte Cross) – bereid gevonden een presentatie te houden over de vraag hoe je als organisatie van een evenement je publiek kunt blijven boeien en binden.” Het Corso Congres wordt gehouden bij ’t Zwaantje en is alleen toegankelijk voor genodigden.