Reconstructie maakt kruising N18-Hamelandweg veiliger

Gepubliceerd op

Door werkzaamheden van 15 februari tot 7 maart alleen doorgaand verkeer op N18 mogelijk

OOST GELRE – Rijkswaterstaat start op maandag 15 februari met de reconstructie van het kruispunt N18-Hamelandweg in Lichtenvoorde. Na de reconstructie kunnen fietsers en voetgangers veiliger de N18 oversteken. Daarnaast komen er aanpassingen, die de verkeersafwikkeling op het kruispunt verbeteren. Aannemer Verhoeve Infra en Rijkswaterstaat willen de werkzaamheden veilig en goed uitvoeren. Daarom zijn in het kruispunt de weg naar de N313/Aalten en de weg naar Lievelde helemaal afgesloten tijdens de reconstructie. Doorgaand verkeer op de N18 blijft wel mogelijk. Dit is besloten in overleg met de gemeente Oost Gelre. Op maandagochtend 7 maart kan het verkeer weer gebruik maken van een vernieuwd kruispunt.

Veiliger en efficiënter
Rijkswaterstaat gaat de volgende maatregelen uitvoeren:
• Nabij het kruispunt van de N18 met de Hamelandweg ligt een oversteek over de N18 voor fietsers (verlengde Heringsaweg). Deze oversteek heeft geen verkeerslichten en zorgt voor onveilige situaties. Na de reconstructie gaat alle verkeer gebruik maken van het kruispunt N18-Hamelandweg. De oude oversteek wordt opgeheven. Het langzame verkeer krijgt een eigen verkeerslicht op het kruising.
• Voor het doorgaande verkeer op de N18 komt een extra opstelstrook in het kruispunt in beide richtingen.
• Het verkeer uit de richting Varsseveld én het verkeer uit de richting Groenlo krijgt een extra strook om af te slaan richting de N313/Aalten.
• Vanwege de reconstructie van het kruispunt moet ook de verkeersregelinstallatie worden vervangen. De geheel nieuwe installatie zorgt voor een efficiëntere afwikkeling van het verkeer.

Hinder
Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder.
• Van maandag 15 februari tot maandag 7 maart: afsluiting van de weg naar de N313/Aalten en de weg naar Lievelde. Deze afsluitingen zijn nodig, omdat er anders vooral tijdens de spits grote filevorming op de N18 plaatsvindt.
• Van vrijdag 4 maart 21.00 uur tot maandag 7 maart 06.00 uur afsluiting van de N18 voor verkeer van Groenlo richting Varsseveld. Het verkeer richting Varsseveld wordt omgeleid. Verkeer van Varsseveld richting Groenlo/Enschede kan wel over de N18 blijven rijden.

Met busvervoerder Arriva zijn afspraken gemaakt over de route van buslijn 72. Politie, brandweer en ambulance kunnen gebruik blijven maken van de kruising. Gemeente Oost Gelre verwacht een toename van het verkeer op de omliggende wegen. Aannemer Verhoeve Infra houdt de drukte op deze wegen in de gaten. Waar nodig treft zij in overleg met de gemeente passende maatregelen.

Gele borden geven ter plaatse informatie over de werkzaamheden en omleidingsroutes. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Rijkswaterstaat gaat dit jaar een aantal kruisingen op de N18 tussen Harreveld en Lichtenvoorde reconstrueren. Het betreft de kruising van de N18 met de Hamelandweg bij Lichtenvoorde, de kruising met de Richterslaan bij Lichtenvoorde en de kruising met de Kerkstraat bij Harreveld. De maatregelen zijn onderdeel van het programma Meer Veilig. Met dit programma verbetert Rijkswaterstaat de veiligheid van de rijkswegen door kleinere maatregelen, zoals bermbeveiliging, waarschuwingsborden en markeringen, veiligere aansluitingen, rijbanen, kruispunten, verkeerslichten en invoegstroken. De reconstructies van de kruisingen zijn aanvullend op de maatregelen die Rijkswaterstaat gaat nemen in het kader van het project N18 Varsseveld-Enschede om de veiligheid op en leefbaarheid om de N18 te verbeteren. Deze maatregelen worden vanaf eind 2016 uitgevoerd.

Meer informatie
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Of kijk op www.vanAnaarBeter.nl.