Start cursus voor partners van mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)


Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE – Op dinsdagmiddag 20 oktober start in Lichtenvoorde een cursus voor partners van mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). We spreken van NAH wanneer hersenletsel is ontstaan na bijvoorbeeld een val, ongeluk, beroerte of een herseninfarct. Dit heeft grote gevolgen (fysiek en psychisch) voor de persoon in kwestie, maar ook voor zijn of haar omgeving.
De cursus waarin de partners centraal staan, bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur.

De onderwerpen die daarin aan bod komen zijn:
– Informatie over de oorzaak, gevolgen en het verloop van NAH
– Relatie en gezin
– Communicatie en grenzen stellen
– Zorgen voor jezelf
– Steun en sociale netwerk
Daarnaast is er veel ruimte voor het delen van ervaringen. De cursuskosten bedragen € 40,-. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact op nemen met GGNet Preventie: (088) 933 11 80 of preventie@ggnet.nl

Waarom?
Wanneer iemand door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een herseninfarct schade aan het brein oploopt kan dit grote gevolgen hebben. Hij of zij wordt (deels) afhankelijk van naasten en ook kunnen er veranderingen in de persoonlijkheid optreden. De partner van iemand met NAH kan namelijk geconfronteerd worden met (het regelen van) zorg voor de ander, het contact met instanties en extra taken door beperkingen van partner. Ook kan het lastig zijn om te accepteren wat er te gebeurd is en om te gaan met de veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en communicatie. De stress en spanning die dit met zich mee brengt kan op de lange termijn mogelijk overbelasting tot gevolg hebben. Deze cursus is bedoeld om de partners van mensen met NAH te ondersteunen en mogelijke overbelasting te voorkomen.

“Die herkenning doet me zo goed!” en “Ik zie nu wat ik zelf ook anders zou kunnen doen.” zijn zomaar twee reacties van deelnemers die aan de eerste cursus voor partners van mensen met NAH hebben meegedaan. Genoeg reden om andere partners ook de gelegenheid te bieden om mee te doen met deze cursus.