Zwarte cross is topsport, stunts en cross

LICHTENVOORDE – Amerikaanse supercoss kampioen Malcolm Stewart bij Dutch Masters, primeur met WK top zijspancross, Zwarte Cross grootste MX event ter wereld en met 220.000 betalende bezoekers het grootste sportevenement van Nederland

Zwarte Cross is een festival dat het echt anders wil doen. Daarom voegt de organisatie naast muziek en theater bewust topsport toe aan het festivalprogramma. In 2018 krijgt de bezoeker heel wat topsport, stunts en cross voorgeschoteld, namelijk; de WK-top van zijspancross met tienvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen aan de start, de eerste FMX-frontflip op de Zwarte Cross, de finale van de Dutch Masters of Motocross (DMoM) met twee Amerikaanse topcoureurs (Malcolm Stewart en Justin Starling) én twee dames, live FMX stunts in de Megatent tijdens optredens en uiteraard de halsbrekende toeren van de rijders in de Globe Of Death. Onder de streep betekent dit dat de 220.000 bezoekers nóg meer sport, stunts en cross wordt aangeboden dan in de voorgaande 21 edities.

In 1997, inmiddels 22 jaar geleden, werd een crossbaantje gemaakt op een stuk weiland in het Achterhoekse Hummelo. Destijds kwamen er ongeveer 150 deelnemers en een kleine 1.000 man publiek op af. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste motocrossevenement ter wereld en ook het grootste officiële sportevenement van Nederland. Sinds 2017 is er op de Zwarte Cross namelijk de finale van het officiële Open Nederlands kampioenschap, waar de top 8 van de top 10 van de wereldtop aanwezig is. De Dutch Masters of Motocross worden door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Zwarte Cross samen georganiseerd.

Gijs Jolink, medeoprichter van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie van de Zwarte Cross: “We houden gewoon heel erg van muziek en vinden motorcross de mooiste sport die er is, dus de oorspronkelijke combinatie van muziek en sport is misschien uniek, maar voor ons was het gewoon een combinatie waar we zelf graag naartoe zouden gaan. Later kwamen er theater en stunts bij, waar eigenlijk hetzelfde voor geldt. Maar er is meer. Wij bereiken veel niet-sportliefhebbers die niet snel naar sportevents gaan. Net zoals we ook veel bezoekers trekken die niet veel concerten en theaters bezoeken. Op de Zwarte Cross is de drempel voor alle programma-onderdelen heel laag. Als je de DMoM voor het eerst ziet, ben je meteen onder de indruk. En zo kunnen we samen bouwen aan de sport. Meer bezoekers, meer media, meer prijzengeld voor de atleten en wij kunnen met trots zeggen dat we de wereldtop aan de start hebben. En een kaartje is een stuk goedkoper dan een Grand Prix en dan krijg je al het andere programma er gratis bij. Ik ben van mening dat dit de toekomst van evenementen is, zowel in de sport- als de muziekindustrie.”

DMoM-finale met Amerikaanse topcoureurs Malcolm Stewart en Justin Starling
Op de crossbaan strijdt de top van de internationale motocross om de winst in de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross. In de klassen 85cc, 125cc, MX2 (250cc) en MX1 (500cc) komen de 30 beste renners van Nederland uit, aangevuld met 10 internationale toppers. Malcolm ‘Mookie’ Stewart, die in 2016 de Amerikaanse Supercrosstitel in de wacht wist te slepen, zal voor het eerst in de geschiedenis deelnemen aan een officiële Nederlandse wedstrijd. De gevestigde namen uit de DMoM zullen hard aan de bak moeten om ‘wild card-rijder’ Stewart achter zich te houden. Geliefd om zijn fraaie jumps en gedurfde rijstijl is Malcolm intussen ook buiten Amerika een begrip. Naast Malcolm Stewart maakt het Zwarte Cross-publiek trouwens kennis met nog een snelle Amerikaan: topcoureur Justin Starling zal in de 250cc aan het starthek verschijnen. Een DMoM-finale met Amerikaanse allure dus. Omdat de Amerikaanse competitie en het WK gescheiden georganiseerd worden, is het heel interessant om op de Zwarte Cross te zien wie beter is; de WK-vedette en huidige leider in de MXGP-stand, de Nederlander Jeffrey Herlings of de Amerikaans kampioen Malcolm Stewart.

De WK-top van zijspancross
Niet alleen bij de Dutch Masters of Motocross staan vele internationale toppers aan de start, ook bij de zijspanklasse is het gelukt om bijna de hele wereldtop achter het starthek te krijgen. Tienvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen doet bijvoorbeeld mee en hij is zelf ook erg enthousiast: “Super dat de zijspannen nu ook een keer mogen rijden bij de Zwarte Cross. De zijspanklasse is vaak een ondergeschoven kindje in de motocrosswereld, maar we zullen laten zien dat deze tak van sport ook superspectaculair is. Het liefst hadden we drie dagen gereden maar dit is al een mooie happening om voor zo veel volk te mogen rijden. Ik denk dat een hoop buitenlandse teams niet weten wat ze mee gaan maken!” De zijspancross stond al een lange tijd op de verlanglijst van de Zwarte Cross en de organisatie draagt graag een steentje bij om het imago van ‘ondergeschoven kindje’ te veranderen. Onbekend maakt niet onbemind want spectaculair is deze crossvariant zeker!

De zijspanners komen in actie op vrijdag 13 juli:
10:00 – 10:30 Training en kwalificatie
13:10 – 13:45 1e Manche
15:15 – 15:50 2e Manche en huldiging winnaars

Op zaterdag en zondag is er geen zijspancross, omdat dan de finale van de DMoMX wordt verreden.

Eerste FMX-frontflip op de Cross
Maar liefst drie keer per dag kan de bezoeker bizarre shows bekijken in het stuntvak Ground Hero! Hier vindt ook drie keer per dag een zinderende finale van deze Freestyle Motorcross (FMX) show plaats, met een levensgevaarlijke frontflip! Deze truc is sinds een paar jaar toegevoegd aan het scala van trucs die de mannen van staal uitvoeren. Voor de mensen die niet veel van FMX weten: dat is een voorwaartse salto met een crossmotor die ruim 100 kilo weegt. De FMX-atleten komen uit Tsjechië en Frankrijk. Bijzonder is ook dat de FMX-stunts gedeeltelijk binnen plaatsvinden, in de Megatent, over het podium.

Over Zwarte Cross
De Zwarte Cross is een bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en veel humor. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en 1.000 theaterartiesten in actie. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste festival van Nederland met 220.000 betaalde bezoekers. Het staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Van 12 tot en met 15 juli verandert de Achterhoek dan ook in een doldwaze wereld vol apartigheid. Op elke centimeter van het 160 hectare terrein is het feest. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Daar hoort ook de Levendenherdenking bij. Welkom in het heden en wees samen met je festivalbroeders en -zusters stil. De Zwarte Cross is inmiddels uitverkocht. De organisatie raadt aan om alleen tickets te verhandelen via Ticketswap.