Achterhoeks Hippisch Festijn pakt uit met topsport, fokkerij en vertier

Deel dit bericht

‘Mooie en veilige cross komt sport ten goede’

VARSSEVELD – Paardensport, fokkerij en vertier spelen een hoofdrol op het Achterhoeks Hippisch Festijn dat gehouden wordt van 19 tot en met 21 september in en om de Vennebulten tegenover De Radstake in Varsseveld. “Ruiters hebben paarden nodig om te rijden en fokkers hebben de ruiters nodig voor de afzet”, aldus Johan Venderbosch, voorzitter van de organisatie en crossbouwer. Daarnaast straalt met name de zondag een echte familiedag uit met vertier voor jong en oud.

Het festijn begint op vrijdag met de wedstrijden voor jonge spring- en dressuurpaarden, die op hun sportkwaliteit worden beoordeeld door een deskundige jury. Voor fokkers zijn deze wedstrijden zeer interessant om te kijken hoe nakomelingen van jonge hengsten het onder het zadel doen. Daarnaast wordt er deze dag de dressuur verreden als eerste onderdeel van de eventing.

Op zaterdag is er weer een groot paarden- en ponyconcours waarbij jeugdige combinaties zich kunnen kwalificeren voor het Rabo Talentenplan. Voor de pony’s is er de laatste selectiewedstrijd van de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal 2014, waarna op zondag op het hoofdterrein de finale volgt. Ook wordt er op zaterdag een springparcours van de eventingwedstrijd verreden.

Zondag is de grote familiedag met in het strodorp diverse dieren, een draaimolen, de mogelijkheid voor kinderen tot een ritje op een pony en om zich te laten schminken. Op het hoofdterrein vanaf 10.00 uur is er een non-stop programma met tuigpaarden en diverse springrubrieken met als topper de Grote Prijs op 1.40 meter niveau. Op een speciaal neventerrein is er een veulenverkoop waar zo’n veertig veulens te koop worden aangeboden en waarvan de beste in een finale terugkomen op het hoofdterrein. Deze verkoop heeft de medewerking van de KWPN afdeling Oost Gelderland en een aantal grote hengstenhouders.

Zondag is ook de dag waarop de cross wordt verreden over zo’n dertig natuurlijke hindernissen door de bosrijke omgeving met een lengte van ruim 3,5 kilometer. Voor deze internationale wedstrijd met het KNHS-kampioenschap CIC2* hebben ruim 100 deelnemers ingeschreven onder wie vele bekenden en WK-medaillisten als Merel Blom, Tim Lips en Elaine Pen en de Belgische vedette Karin Donckers (zesde op het WK).

Al maanden zijn Venderbosch en zijn team aan het werk met mooie hindernissen in het parcours. “Je probeert je te verplaatsen in het paard, dat moet een goede afzet krijgen en daarvoor is een grondlijn essentieel. Je wilt de cross zo veilig mogelijk maken. Dat komt de sport ten goede. Je moet ook altijd rekening houden met de omgeving. Een hindernis moet er passen. Zo staat er een waterput bij een boerderij en die moet je dan benutten.” Venderbosch prijst daarbij de unieke medewerking van de grondeigenaren. “De watercombinaties blijven mooie hindernissen en zeer mooi is de nieuwe combinatiehindernis bij de schaapskooi.”

Het festijn wordt zondagmiddag afgesloten met de traditionele prijsuitreiking waarbij de beste eventingruiters op authentieke rijtuigen worden binnengebracht.

Voor meer informatie www.hippischfestijn.nl

Dit bericht is 22x gezien