Achterhoekse Hakviolen in café De Biester Haaksbergen


NEEDE/HAAKSBERGEN – Ze zijn allen geboren en getogen op het platteland van Twente en de Achterhoek. En dús kregen ze de muziek van Normaal met de welbekende Brintalepel ingegoten. Reden voor de Achterhoekse formatie De Hakviolen om een eerbetoon te brengen aan Normaal, de uitvinders van de dialectrock. Woensdag 4 mei – de dag voor Hemelvaart – vormt café De Biester in Haaksbergen het decor voor høken en daldeejen, aangevuld met werk van AC/DC en Jovink en de Voederbietels. Samen met het Haaksbergse duo Sweet ’n Spicy, dat ‘akoestische happy hardcore’ speelt, en verder met muziek van deejay Miss More.

De formatie De Hakviolen vormt intussen alweer heel wat jaartjes een bekende verschijning op menig rockfestival en dorpsfeest. Geformeerd rond zanger Erik Roessink, die ooit deel uitmaakt van de Hendrik Haverkampband, vernoemd naar de legendarische Normaal-mascotte.

Naast de reguliere optredens brengen De Hakviolen ook regelmatig een speciale tributeshow.”Waarbij dus een band centraal staat. In ons geval is dat Normaal. Want de diverse bandleden mogen zo allen hun eigen muzikale voorkeur hebben, we hebben hoe dan ook één gezamenlijke passie: Normaal”, vertelt Ronald Roerink uit Neede, die overigens behalve bij De Hakviolen ook de stuwende muzikale motor van de Haaksbergse formatie The Marshalls vormt.
Normaal mag dan zo ongeveer synoniem staan voor de Achterhoek, de vorig jaar gestopte band heeft een bijzondere band met Haaksbergen. Omdat voorman Ben Jolink in de bossen rond ‘de ster in Twente’ een atelier heeft en hier de Commodore Studio is gevestigd: de plek waar de band menig album heeft opgenomen.

De Hakviolen spelen deze woensdag dus voornamelijk nummers van Normaal. “En met name uit de beginjaren van Normaal”, aldus gitarist Alwin Besselink uit Eibergen. ,,Want ook nadien heeft Normaal nog heel wat hits gescoord, maar voor ons zijn toch die ruige beginjaren echt de gouden jaren. En voor de mensen die ook ander werk willen horen: behalve Normaal spelen we dus ook nummers van die andere dialectsensatie, Jovink en de Voederbietels. Maar ook AC/DC. En die Australische band heeft dan ook weer een link met Oost-Nederland want de gitarist ervan woont immers al zijn halve leven in het Achterhoekse Aalten.”

Het optreden begint om 21.30 uur, zaal open vanaf 20.30 uur. Toegang: 5 euro in de voorverkoop, 7,50 euro aan de kassa.

Voor meer informatie www.cafedebiester.nl