Berkelexpositie bij Waterschap Rijn en IJssel

DOETINCHEM – Op initiatief van de Vereniging Vrienden van de 3e Berkelcompagnie is samen met Waterschap Rijn en IJssel en een aantal betrokken organisaties* een unieke expositie over de Berkel samengesteld.

Deze expositie is 18 oktober 2013 tot eind maart 2014 te zien geweest in het Watermuseum in Arnhem. De opening ging gepaard met muziek, beeld en geluid. Rode – of in dit geval eigenlijk toepasselijker ‘blauwe’ – draad is uiteraard de Berkel.

Berkelexpositie On Tour
Na de periode in het Watermuseum is de Berkelexpositie ‘On Tour’ gegaan kris kras langs de Berkel. Intussen zijn alle Berkelplaatsen bezocht en rest nog één belangrijke locatie, namelijk het gebouw van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem. Opnieuw buiten het Berkelgebied, maar eigenlijk er midden in, want het waterschap behartigt de belangen van de Berkel met verve.

We zijn dan ook blij dat we de ronde van de Berkelexpositie kunnen afsluiten in de hal van Waterschap Rijn en IJssel. xpositie te bezichtigen zal zijn van 15 oktober t/m 11 december 2015

Openingstijden
De expositie is te zien, te lezen en te beleven in de hal van het gebouw van Waterschap Rijn en IJssel aan de Liemersweg 2 in Doetinchem (met de ingang om de hoek aan de Energieweg, bereikbaar via de rotonde), van 15 oktober t/m 11 december 2015 tijdens de kantooruren van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

De officiële opening zal plaatsvinden op maandag 19 oktober 2015 om 10.00 uur door Heemraad Antoinet van Helvoirt van WRIJ en voorzitter Marja Schulenberg-v.d. der Werf van de Ver. Vrienden van de 3e Berkelcompagnie.

Klik voor meer informatie

Voor meer informatie www.wrij.nl en www.berkelcompagnie.com.

Over de Berkel
De Berkel ontspringt in Billerbeck in de Duitse Baumbergen. Ze ontstaat spontaan uit de grond en begint als smal stroompje dat zich kronkelt richting Coesfeld. Intussen komt er steeds meer water bij en via Gescher, Stadtlohn en Vreden komt de Berkel uiteindelijk als mooie rivier in een natuurlijke omgeving bij Rekken de Nederlandse grens over.

Daar vervolgt ze haar weg via Eibergen, Haarlo, Borculo, Lochem, Almen en Warnsveld naar Zutphen.

Oorspronkelijk had de Berkel een lengte van 170 kilometer. Later is de Berkel ingekort en zijn stuwen gerealiseerd. De lengte is nu circa 110 kilometer. Ook is er een verval van ruim 100 meter, voor het grootste gedeelte aan de Duitse kant in de Berkel.

In het verleden werd veel handel gedreven via de Berkel. Stroomafwaarts waren belangrijke producten kalk, zilverzand, hout en aardewerk. Stroomopwaarts werden steen, turf, dakpannen, jenever en koloniale waren vervoerd.

Tegenwoordig wordt de Berkel met name gebruikt voor het toerisme. Veel mensen hebben al een tochtje gemaakt met een Berkelzomp, Fluisterboot of mini-zomp.