Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Eibergen

EIBERGEN – Bevolkingsonderzoek Oost start op 15 december met het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar uit Eibergen. Het bevolkingsonderzoek vindt plaats in een mobiel onderzoekscentrum. Deze staat tot ongeveer 9 februari 2016 op de parkeerplaats van sporthal Pickerhal.

Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Hierdoor is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen mogelijk beperkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Het bevolkingsonderzoek borstkanker draagt bij aan vroegtijdige opsporing van de ziekte waardoor uiteindelijk minder mensen overlijden.

Tijdens het onderzoek maken laboraten röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiologen bekijken of zij op de foto’s een afwijking zien. Zo kunnen afwijkingen die misschien kwaadaardig zijn vroeg worden ontdekt. De vrouw krijgt binnen twee weken na het onderzoek de uitslag.

Wie mogen meedoen?
Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit gebeurt op basis van postcode. Dit betekent dat vrouwen uit dezelfde buurt ongeveer gelijktijdig worden uitgenodigd. Wie liever op een ander tijdstip komt voor het maken van de röntgenfoto’s van de borsten, kan de afspraak wijzigen via telefoonnummer (088) 11 86 300 of via www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Tijdens de vorige ronde deed in Eibergen 85,50% mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Bevolkingsonderzoek Oost
Bevolkingsonderzoek Oost is één van de vijf screeningsorganisaties in Nederland en voert het bevolkingsonderzoek borstkanker uit in de provincies Gelderland en Overijssel. Voor de uitvoering hiervan wordt er gebruik gemaakt van vaste en mobiele onderzoekscentra.

Daarnaast voert Bevolkingsonderzoek Oost de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en darmkanker uit in de provincies Gelderland en Overijssel. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met huisartsen, laboratoria, en ziekenhuizen in de regio. Deelname aan de bevolkingsonderzoeken is gratis. Vrouwen en mannen die in aanmerking komen voor deelname aan één van de bevolkingsonderzoeken ontvangen hiervoor een uitnodiging.