Enthousiasme bij eerste editie van de Boer on Toer bij Mega Piraten Festijn Zelhem


Bericht is aangepast

‘Schrijf maar op: een dondersmooi feest!’

ZELHEM – Ogenschijnlijk is het een contrast. Terwijl uit de grote tent van het Mega Piraten Festijn in Zelhem René Karst ‘Een supergave tijd’ zingt, ‘knappen’ de mannen van Mooi Wark d’r op in de tent van de Boer on Toer. Ogenschijnlijk, dat is met enige nadruk, want Nederlandstalige muziek en boerenrock gaan prima samen. Dat zegt ook Martien van Harten 10, die even een kijkje komt nemen bij de kleinere tent. “Het is heel gek, maar wij hebben veel dezelfde fans als Mooi Wark. Dat is echt zo. Het zal wel met het echte piraten- en piratengevoel te maken hebben.”

Het Mega Piraten Festijn in Zelhem kreeg zaterdag de primeur van de Boer on Toer. Een nieuw concept in een tweede tent. Met de Boetners, Poar Neem’n, Beatcrooks en Mooi Wark. “We hadden het idee al jaren”, vertelt Eddie Mensink, organisator van het Mega Piraten Festijn. “Maar we moesten even wachten totdat we de juiste ingrediënten hadden. En die hebben we nu. En met Wim van Poar Neem’n als presentator bieden we iets heel moois. Een ander publiek? Mwoch. Het loopt mooi door elkaar en het gaat goed samen. We zijn van plan om de Boer on Toer los te koppelen van het Mega Piraten Festijn. Daarmee gaan we dit najaar het land in. Gewoon telkens met een tent. Alles erop en eraan.”
Backstage is het al vroeg gezellig. William Bossong, de bassist en spreekstalmeester van Mooi Wark, is met zijn vriendin de band vooruit gereisd. Zij slapen die nacht in hun busje op het erf van een boer. De ouders van Wim zijn er ook. Om te kijken wat hun zoon teweeg brengt. Het gezelschap zit rustig aan een picknicktafel. Biertje erbij.

Verkering
Tante Rikie, als we het over plattelandsiconen hebben, is er ook. Willie Oosterhuis, de presentator van het Mega Piraten Festijn, vraagt ten overstaan van de volle tent of ze verkering met hem wil. Rikie houdt zich op de vlakte, terwijl ze een praatje maakt met Willie’s vrouw. Oma Annie, de moeder van de schoonzus van de terreineigenaar, krijgt de eer om de Deure open te doen voor Jannes. Ze wordt beloond met een paar zoenen van haar favoriet. De tent ontploft. We zien polonaises. En verbroedering. Jong en oud viert feest. Van tiener tot zestiger (of nog ouder). Jannes stapt nog even het podium af om de barriërs op te klimmen. Adoratie valt hem ten deel. Het is bloedwarm in de tent. Jannes hoeft maar even ‘boeruh in te zetten, of de tent brult mee. En met ‘Mijn naam is Jannes (en ik kom van het platteland)’ heeft hij natuurlijk een rurale culthit te pakken. “Zelhem, Borger, Marum, dat zijn grote Mega Piraten Festijnen. Allemaal op het platteland. Dat zegt genoeg. Ze proberen het ook wel eens in de stad, maar daar is het toch wat moeilijker”, stelt Jannes na afloop. De sfeer is uitgelaten. Of, zoals een bezoeker van de Boer on Toer het zegt: “De Graafschap is gepromoveerd. De stemming zit er sowieso goed in!”

Relaxed
Bij de Boetners is het eerst nog wat rustig in de tent. Het publiek moet nog even op gang komen. Het is het bekende verhaal van de opener. Maar ook bij die mannen, is de sfeer meer dan goed. Alhoewel drummer Bram Kruijt er een beetje van baalt dat hij het concert van zijn favoriete stonerband Sleep in Utrecht moet missen. Maar bier verzacht de pijn. De heren hebben net hun nieuwe plaat ‘Geblök en Gereer’ uitgebracht. De cd-presentatie, een week eerder, was een groot succes. Gitarist Koen Büttner: “Nooit gedacht dat we nog eens op een Mega Piraten Festijn zouden staan. Maar dit is heel gezellig. Ook backstage. We kennen de mannen van Mooi Wark natuurlijk. Daar spelen we vaker mee. Echt wel relaxed.”

Bij de show van Poar Neem’n is de tent al vol gelopen. Het publiek vreet uit de hand van Wim. De stuiterende dance en de rockklassiekers van DJ Walter doen de rest. Er wordt zelfs nog een gabberwedstrijd gehouden, waarbij een jongen en een meisje op het podium hakken om de hoogste eer. Mathijs uit Geesteren vindt het geweldig. “Ik kom hier al jaren. Mijn maten zijn iets meer van het Nederlandstalige gebeuren in de grote tent. Zij staan daar, ik hier. Ik heb meer met Normaal. Dit is een mooie toevoeging aan het programma. Kijk hoe vol deze tent staat!”

Happy Høken
Beatcrooks laat de tent wat later ook ontploffen. Met danceremixes van nummers van Mooi Wark, Normaal en Bökkers. Maar ook rustig een stukje ‘Narcotic’ van Liquido of ‘Sweet Child o’ Mine’ van Guns n’ Roses. Alles kan. Het publiek vindt het geweldig en stuitert dankbaar op en neer. Frank Dijk, de DJ van de Beatcrooks is na afloop dan ook enthousiast. “Een geweldig mooi concept dit. En daar passen wij met onze Happy Høken-set geweldig tussen. Tijdens onze gewone sets draaiden we wel eens van die boerennummers. Of bijvoorbeeld Summer of 69. En het viel ons op dat daar heel goed op werd gereageerd. Toen ontstond het idee om er een beat onder te zetten. ‘Annie uut de Bochte’ van Bökkers was de eerste. En later kwamen daar nummers van Normaal en Mooi Wark bij. En zo gaat het bij ons van hot naar her. Van hardstyle tot rock.” MC Jasper had die avond een makkie. “Het publiek ging vanzelf al helemaal los. Je zegt A, ze roepen al B!”

Kim fungeert die avond samen met drie collega’s als cowgirl. Mooie dames die eruit zien alsof ze zo uit de Dukes of Hazzard zijn gestapt. Aan hen de taak om het publiek te enthousiasmeren, te helpen als assistente bij de show van Poar Neem’n en dansshowtjes op te voeren. “We moeten er een feestje van maken. En dat gaat vanzelf.” Last van aangeschoten bezoekers heeft ze nog niet gehad. “Integendeel zelfs. Het gaat hier top. En als iemand echt lastig wordt, dan moet je assertief zijn. Er op een grappige manier mee om gaan.”

Overall
Wim mag Mooi Wark aankondigen. Dat doet hij luidruchtig en met de nodige vloeken. En dat werkt. De Drentse boerenrockers vliegen er daarna lekker op. Met een set die helaas, door de hitte (en misschien ook wel door het royaal rondvliegende bier), geplaagd wordt door enige technische problemen. Maar niemand die daar moeilijk over doet. “Schrijf maar op: een dondersmooi feest. Perfect, perfect”, meldt een bezoeker enthousiast.
En Wim? Wim ziet dat het goed is. “Ik heb hier zoveel schik van! Het is geweldig. We stonden eerder vandaag met Poar Neem’n in Zeeland. Dat was echt een publiek dat de kat uit de boom keek. Het was alles of niets. Maar hier gaat het vanzelf. Een prachtig boerenfeest zonder regels!” Hij heeft speciaal voor Zelhem twee outfits meegenomen. Een net pak met klompen eronder en een overall. “Maar die overall is mooi voor min tien. Niet voor plus dertig. Dus is het het pak geworden.” Hij weet het. De erfenis van Normaal heeft vele gezichten. Bands als de Boetners en Mooi Wark, maar ook Jannes of Poar Neem’n. Allen dragen ze het plattelandsgevoel uit. En Wim mag met de Boer on Toer het gezicht ervan zijn. “En dat is me op het lijf geschreven!” En dus neemt hij, grijnzend, nog maar een slok bier.