FNV gaat door met acties Berkelland

BERKELLAND – Al maanden is er maatschappelijke onrust in gemeente Berkelland vanwege het beleid van wethouder Scharenborg om de huishoudelijke verzorging 1 te schrappen, terwijl hij er wel geld voor ontvangt. De eerste rechtszaken van cliënten worden voorbereid en de FNV onderzoekt juridische actie om het besluit van tafel te krijgen. Ook de acties van thuiszorgers en cliënten, zichtbaar door de FNV tent die inmiddels al weken voor het gemeentehuis in Borculo staat, gaan door.

Ondanks forse kritiek uit zijn eigen gemeenteraad en gesprekken tussen de FNV en de wethouder houdt Scharenborg vast aan het reeds ingezette beleid. Hij stelt de prognose naar aanleiding van de keukentafel gesprekken dat voor slechts 35 procent van de bestaande cliënten een indicatie zal worden afgegeven. Terwijl Scharenborg voor 70 procent van de cliënten wel budget ontvangt. Hierbij blijft Scharenborg veel meer korten op deze zorg dan nodig is. Het stellen dat de huishoudelijke verzorging niet wordt afgeschaft is dan ook een schijnbeweging.

Naast forse kritiek op het besluit om de huishoudelijke verzorging 1 af te schaffen is er ook grote kritiek op de manier waarop het beleid wordt uitgevoerd. Volgens de wet moet Berkelland keukentafelgesprekken voeren om de zorgbehoefte vast te stellen. Waarom is er kritiek?

1) Scharenborg stelde tijdens de commissievergadering van afgelopen week dat er een ‘leerproces’ heeft plaatsgevonden tijdens het doen van deze gesprekken. Dat betekent dat de huidige gesprekken met een andere insteek worden gevoerd dan de eerste gesprekken. Hier is vanuit de gemeenteraad dan ook terecht veel kritiek op. Deze gesprekken dienen direct op een goede manier te verlopen. De FNV vindt het onacceptabel dat Scharenborg zelf al stelt dat dat een deel van de gesprekken blijkbaar niet goed is gevoerd en dat de wethouder tegelijkertijd vasthoudt aan de besluiten die naar aanleiding van deze gesprekken zijn gemaakt.

2) Nog steeds krijgt de FNV dagelijks signalen dat de gesprekken worden gevoerd vanuit het besluit om de zorg af te schaffen. Het zijn dus mededelingen in plaats van open gesprekken om de zorgbehoefte vast te stellen.

3) De heer Scharenborg herhaalde tijdens de commissievergadering dat bij de huidige gesprekken nog steeds wordt gekeken naar ‘regievoeren’, een uitgangspunt dat inmiddels is achterhaald door jurisprudentie.