Home » Aalten » Historische wandeling door Aalten

AALTEN – Regisseur Caro Wicher lanceerde onlangs haar route ‘Korte rokjes dubbele stiksels’; een wandelroute door Aalten met het accent op de textielindustrie van de familie Driessen.

Door: Kyra Broshuis

De familie Driessen
De familie Driessen kwam vanuit Duitsland naar Aalten om hier de productie van textiel op te zetten. Dat lukte, de fabrieken van Driessen zorgden voor veel werkgelegenheid en welvaart voor de Aaltense bevolking. Caro Wicher verhaalt over Eva en Willem, twee geliefden tijdens de bloeiende fabrieksjaren van Driessen. Via de app Tourtodo is de route gratis te downloaden. Tijdens de wandeling krijgt u op verschillende historische plekken een filmpje te zien op uw smartphone of tablet.

Eva en Willem
De wandeling start en eindigt op de Markt in Aalten. De filmpjes laten zien hoe het er vroeger aan toe ging in Aalten. Hele families waren druk bezig met het zaaien van het vlas, hekelen, kaarden, spinnen en uiteindelijk het weven van linnen. Eva en Willem spelen als kinderen veel met elkaar. Maar dan moet Eva gaan werken in de fabriek van Driessen. De liefde blijft echter bestaan, dit tot grote ergernis van Doortje. Een vriendin van Eva die echter ook een oogje heeft op Willem. Willem is druk met het bakken van stenen voor het nieuwe landhuis van de Driessens en merkt niets van de jaloezie en rivaliteit tussen Eva en Doortje.

Eén van de filmpjes vertelt over de grote brand die woedde in de gloednieuwe spinnerij van Driessen. Ook is er aandacht voor de cultuur in die dagen. Het was zo dat wanneer een meisje ging trouwen, zij een bruidsschat mee moest brengen. Een goed gevulde linnenkast was een voorwaarde voor een huwelijk. Eva was maar van eenvoudige komaf en kon geen zich geen linnen veroorloven. Daarom besloot Willem het linnen te stelen bij de fabriek van Driessen, waar hij inmiddels ook werkzaam was. Doortje verraadt Willem in de hoop dat zij met hem verder kan gaan. Willem wordt opgepakt in gevangen gezet. Meneer Driessen zelf zorgt er echter voor dat hij vrijkomt en laat hiermee zien behalve een groot fabrikant ook een groot mens te zijn.

Kleine straatjes
De route door Aalten komt langs tal van historische plekken. Gebouwen waar de eerste fabrieken zijn gestart, maar ook het woonhuis van de Driessens zelf. Het is een prachtige wandeling door kleine straatjes en nauwe steegjes. Bijzonder voor de Aaltenaren zelf, maar zeker ook voor de vele toeristen die de Achterhoek aandoen.

De filmpjes zijn uniek. Sommigen filmpjes zijn een parodie op bijvoorbeeld CSI. Ook komt er een filmpje in de sfeer van Zaai voorbij. Er zijn historische beelden gemengd met de huidige tijd. Daarom is deze route ook zeer geschikt voor families. Iedereen zal iets herkennen in de filmpjes.

Het vervolg
Hoe het verder gaat met Eva en Willem? Bij de bombardementen op Aalten raakt Doortje zwaar gewond. Vóór haar dood wil ze schoon schip maken en ze schrijft Eva een brief waarin ze opbiecht dat ze verantwoordelijk is voor arrestatie van Willem. Wil je weten of Eva en Willem bij elkaar blijven en hoe het verder gaat met het imperium van de familie Driessen? Kies dan route 2271 op de gratis te downloaden app Tourtodo.

De gemeente Aalten, een van de acht deelnemers aan het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, is met deze wandeling een bijzondere trekpleister rijker. Wicher (regie en productie) heeft voor dit project samengewerkt met theatermaker Theo Soontiëns en filmmaker Jorn Snelting. Wicher zelf is de aanjager van dit project dat onderdeel uitmaakt van ‘De Achterhoek maakt het’ van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Meer informatie vindt u op www.cultuurenerfgoedpact-achterhoek.nl