Lancering website Platform Nedersaksisch in maart – streektaalmaand

Deel dit bericht

DOETINCHEM – Nu de wereld een stuk kleiner is geworden door corona, waarderen we de omgeving om ons heen  meer. Want hoe uniek is het dat noordoost Nederland niet alleen zijn eigen Nedersaksische  streektalen heeft, maar ook zijn eigen cultuur, geschiedenis, gebruiken en mentaliteit? Daar  moeten we zuinig op zijn en er nog meer mensen van laten genieten. Precies daarvoor is Platform  Nedersaksisch opgericht: om te inspireren, te motiveren en te verbinden. De website  www.nedersaksisch.com gaat 30 maart online.

Van Groningen tot Twente en van Stellingwerf tot de Achterhoek: in het noorden en oosten van Nederland wordt  een unieke taal gesproken: het Nedersaksisch. Elk gebied heeft zijn eigen varianten, denk aan het Gronings,  Stellingwerfs, Drents, Twents, Sallands, Veluws en Achterhoeks. Maar niet alleen deze unieke zelfstandige taal  verbindt het noorden en oosten van ons land. Er heerst ook een unieke cultuur, met een rijke geschiedenis. Het  Nedersaksisch leeft in prachtige streektaalliedjes, door mooie historische gebouwen, in unieke landschappen en  op festivals als de Zwarte Cross. In het Nedersaksische taalgebied heerst een mentaliteit van naoberschap en  aanpakken, van omkijken naar elkaar en denken in mogelijkheden, niet in grenzen.

Initiatieven
Dat Nedersaksische gevoel, met zijn eigen taal en cultuur, is iets om trots op te zijn. Om te behouden, te  stimuleren en uit te dragen. Daar zet Platform Nedersaksisch zich voor in. Als aanjager, inspirator en verbinder,  op maatschappelijk en economisch vlak, binnen kunst en cultuur, onderwijs, de samenleving en het openbaar  bestuur. Hier zijn al tal van voorbeelden van. Denk aan een kinderboek waarin de dieren tokken en tjilpen in het  Drents, een gedichtenwedstrijd in het Nedersaksisch, een spotifylijst met Nedersaksische streektaalliedjes, de  Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book, een raadsvergadering die in het Stellingswerfs wordt gehouden  en nog veel meer.

Nedersaksisch oergevoel
Op de nieuwe website vind je deze en nog veel meer informatie over het Nedersaksisch en de verschillende  taalgebieden. Ook is het een plek waar je je kunt laten inspireren, netwerken, eigen Nedersaksische projecten  kunt promoten, expertise op kunt vragen en de samenwerking kunt zoeken bij het ontplooien van nieuwe  initiatieven die met het Nedersaksisch te maken hebben. Zo omarmen we samen het Nedersaksische oergevoel,  dragen dat met trots uit en geven het een eigentijdse plek binnen de samenleving. Haal jij ook de Nedersaks in  jezelf naar boven?