Lezingen bij Villa Mondriaan

Deel dit bericht

WINTERSWIJK – In de laatste maanden van het jaar worden er bij Villa Mondriaan in Winterswijk enkele lezingen georganiseerd. Naast Nederlandstalige worden er dit keer ook Duitstalige lezingen aangeboden. De aanvang van de avond is om om 19.30 uur en de lezingen starten om 20.00 uur.

Villa Mondriaan is gevestigd aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk.

25 september
Prof. Dr. Susanne Deicher
Over de grens und in die Moore
Susanne Deicher is werkzaam op de Hochschule Wismar in Duitsland en gespecialiseerd in zowel kunst- en cultuurgeschiedenis als esthetica. Ze schreef meerdere boeken over Mondriaan, waaronder het bekende Taschen-boek. Tijdens de lezing in Villa Mondriaan zal Deicher de vroege landschappen van Mondriaan vergelijken met werk van zijn tijdgenoten in de Duitse kunstenaarskolonie Worpswede. Deze in 1889 opgerichte leef- en werkgemeenschap in Nedersaksen was de thuishaven van veel van Duitslands belangrijkste impressionistische kunstenaars. Naar aanleiding van deze vergelijking zal ook aan bod komen wat de essentie is van de landschapsschilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw.
Voertaal: Duits

30 oktober
Dr. Mienke Simon Thomas
Op de Lappenbrink – Textiel in Winterswijk
Mienke Simon Thomas studeerde Industriële Vormgeving en Kunst in Eindhoven en kunst- en vormgevingsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij promoveerde in 1996 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op ornament theorieën in Nederland en is momenteel werkzaam als senior conservator toegepaste kunst en vormgeving in museum Boijmans van Beuningen. In haar lezing gaat Mienke Simon Thomas in op het thema textiel in relatie tot de werken van Mondriaan en de weverij industrie van Winterswijk. Het uitgangspunt is hierbij textielfabriek de Batavier, die achter Villa Mondriaan gelegen was.
Voertaal: Nederlands

20 november
Dr. Isabelle Malz
Kandinsky – Malewitsch – Mondrian. Der weiße Abgrund, Unendlichkeit
Isabelle Malz is curator bij de Kunstsammlung K20 in Noordrijn-Westfalen. Samen met Marion Ackermann was zij hier afgelopen jaar verantwoordelijk voor de expositie Kandinsky – Malewitsch – Mondrian. Der weiße Abgrund, Unendlichkeit. Naar aanleiding van deze expositie, geeft Malz in Villa Mondriaan een lezing over de rol van de kleur wit in de werken van deze drie pioniers van de non-figuratieve kunst. Waarom is juist deze kleur zo belangrijk in de visies van deze kunstenaars? Overeenkomsten en verschillen in zowel theoretisch als stilistisch opzicht zullen aan bod komen.
Voertaal: Duits

Toegang
Aanvang 19:30 uur, start lezing 20:00 uur

Reserveren is gewenst en mogelijk via info@villamondriaan.nl

Dit bericht is 23x gezien