Matthäus Passion in Lochem een van de drie beste uitvoeringen in Nederland

LOCHEM – Op zaterdagavond 19 maart stroomt de Grote of Sint- Gudulakerk in Lochem weer vol met liefhebbers van de Matthäus Passion.  De uitvoering in Lochem trekt jaarlijks zo’n 700 mensen, die van heinde en verre komen om het meesterstuk van Bach over het lijdensverhaal van Jezus bij te wonen.

‘Kenners vinden dat deze uitvoering onder leiding van Gijs Leenaars door het Bachkoor Holland en het beroemde Concertgebouw Kamerorkest in Lochem,  samen met Naarden en Leiden tot de beste van Nederland behoort’,  aldus Dick Sidler, voorzitter van de Stichting Matthäus Passion Lochem. ‘De intieme sfeer in de Lochemse kerk en de bijzondere akoestiek dragen bij aan de hoge kwaliteit van de uitvoering. Je luistert eigenlijk niet eens alleen naar het concert, maar je wordt meer ondergedompeld in de dramatiek van het verhaal. Het is een erg ontroerende voorstelling, we zijn erg trots dat we de musici ook dit jaar weer in Lochem mogen verwelkomen. Liefhebbers van klassieke muziek in Oost-Nederland mogen dit niet missen’.

Er zijn video schermen zodat ook plaatsen met minder goed direct zicht visueel kunnen genieten. De Matthäus Passion is volgens velen het mooiste, meest aangrijpende muziekstuk ooit  gecomponeerd door Johann Sebastiaan Bach. De compositie vertelt het verhaal van de lijdensweg van Jezus Christus en wordt uitgevoerd door koor en orkest. Hoogtepunt is de aria ‘Erbarme Dich’, die wordt gezien als een van de mooiste muziekstukken in de geschiedenis.

Een bezoek aan het concert kan gecombineerd worden met een museumbezoek aan MORE in Gorssel, een voorafgaand diner of een weekendarrangement. Kaarten en arrangementen zijn verkrijgbaar via www.eigenzinniglochem.nl of www.bachlochem.nl. Aanvang van het concert op 19 maart is 19.30 uur (kerk open vanaf 18.30 uur).