Rondleidingen Aaltense Gängeskes weer van start!

Gepubliceerd op

AALTEN – Vanaf zaterdag 28 maart  2015 starten weer de rondleidingen door de Aaltense Gängeskes. De Gängeskestocht is een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer door het centrum van Aalten. De gidsen van Aalten verzorgen met de komst van het toeristische seizoen weer regelmatig rondleidingen waaraan geïnteresseerden deel kunnen nemen.

Gängeskes.
Het patroon van de historische gängeskes is een uniek kenmerk voor Aalten. In het oude agrarische esdorp Aalten stonden langs een paar uitvalswegen de kleine boerderijen. Daartussen lagen de goorden of tuinen van de bewoners. De gängeskes zijn van oudsher de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de bewoners van Aalten. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig.

Rondleidingen.
Het afgelopen jaar is gebleken dat er, zowel vanuit inwoners als vanuit gasten, veel interesse is in het verhaal achter de gängeskes. Een veel gehoorde reactie: Ik ben geboren in Aalten, maar dit heb ik nooit geweten. Door de enthousiaste reacties van de deelnemers hebben de gidsen besloten ook in 2015 weer regelmatig rondleidingen te houden. De eerste wandeling vindt plaats op zaterdag 28 maart om 14.00 uur,  dan vertrekt de gids vanaf het VVV Agentschap Aaltense Musea.

De volgende data waarop de wandeltocht onder begeleiding van een gids plaats vindt zijn: zaterdag 25 april, zaterdag 30 mei,  zaterdag 27 juni. Tijdens de zomermaanden juli en augustus wordt de tocht wekelijks op zaterdagmiddag gehouden. Er vinden ook rondleidingen plaats op 26 september en op 31 oktober. Opgeven kan bij het VVV Agentschap Aaltense Musea. Deelname bedraagt € 4,00 per persoon.

Groepen.
Groepen vanaf 6 personen kunnen de tocht onder begeleiding van een gids ook op afspraak volgen. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij het VVV Agentschap.

Locatie.
Sinds kort kan er ook een ‘Gängeskes op locatie ‘ gehouden worden. Via beelden ‘loopt’ u door het dorp, de gids vertelt.

Inlichtingen.
Meer informatie over de Gängeskesroute is te vinden op www.vvvaalten.nl. tel. 0543 473052.