Toekomst te koop op Achterhoeks Hippisch Festijn

82

VARSSEVELD – Het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld staat niet alleen in het teken van de paardensport, maar ook van de fokkerij. Komende zondag vindt de jaarlijkse veulenpresentatie en –verkoop plaats, voor fokkers een interessant podium om hun veulens aan de man te brengen. En waar kan dat beter dan op een evenement waar fokkers, ruiters en handelaren samen komen?

De paardensector heeft een jaaromzet van 1,5 miljard euro en is in economisch opzicht de tweede sport na de voetbalsport waarin 1,6 miljard euro omgaat. De Achterhoek draagt hier een aanzienlijk deel aan bij mede dankzij het grote aantal fokkers, ruiters en trainings- en handelsstallen. De in de Achterhoek geboren paarden zijn wereldwijd in de uitslagen terug te vinden. Zo sprongen er op de wereldkampioenschappen twee weken geleden nog twee Achterhoekse paarden mee onder ruiters uit Venzuela en Slovenië.

Eenvijfde deel van de paarden die acht, negen en tien jaar geleden via de veulenverkoop in Varsseveld verkocht zijn, presteert inmiddels in de klasse Z en hoger en dat tekent de kwaliteit die aangeboden wordt. Mede dankzij de inzet van KWPN afdeling Oost Gelderland komen zondag om 12.00 uur zo’n veertig veulens in de baan om beoordeeld te worden door een vakjury. De beste veulens komen om 15.00 uur terug in de hoofdring om op kwaliteitsvolgorde geplaatst te worden met daarbij een informatieve toelichting.

In de springrichting zijn onder andere nakomelingen aangemeld van Carambole, El Salvador, Phin Phin, Dakar VDL, Harley VDL, Starpower en Arezzo VDL. In de dressuurrichting zijn er nakomelingen van hengsten als Sorento, Netto, Dream Boy, Everdale, Charmeur, Desperado, Apache, All at Once en Apache.

Verder wordt er natuurlijk vooral gesport op het Achterhoeks Hippisch Festijn. Op vrijdag beginnen de internationale eventingruiters met de dressuur en worden jonge spring- en dressuurpaarden op hun aanleg beoordeeld. Op zaterdag is er een groot concours hippisch. Hoogtepunt van het weekend is de spectaculaire cross country op zondag door de Vennebulten, terwijl zich op het hoofdterrein een non-stop programma afspeelt.

De toegang op vrijdag en zaterdag is gratis. Op zondag 10 euro per persoon en gratis entree voor kinderen tot en met 12 jaar.

Voor meer informatie www.hippischfestijn.nl


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd kun je sturen naar redactie@streekgids.nl