Wandelen in ‘t Vleer

Deel dit bericht

NEEDE – De afdeling IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren samen een wandeling rondom het Open lucht zwembad ‘t Vleer bij Neede. Dit keer vindt de wandeling plaats op zondag 21 september aanvang 14.00 uur. Startplaats:Waterleidingdijk bij het Gedenkbos. 7161 RZ te Neede.

Het woord Vleer betekent laag gelegen moerassig gebied. Vroeger graasden op deze veenachtige en drassige grond schapen. Kenmerkend voor dit gebied is dat het nu nieuwe natuur betreft. Het zwembad is dankzij de groei van waterplanten, het glooiend maken van de wand en het teruggeven aan de natuur langzamerhand een vennetje aan het worden. Dit komt doordat het beton wordt overwoekerd door mos en de struiken krijgen langs de randen alle gelegenheid om zich te ontwikkelen. Het water voor het zwembad (1934- 1992) kwam uit de Schipbeek en na toevoeging van wat chloor was het bad geschikt voor vele bezoekers uit Neede en verre omgeving. In 1992 sloot het zwembad definitief de poorten en maakten zwemmers en zonaanbidders plaats voor groene kikkers en de boomkikkers, die nu op de oude zonneweide liggen te zonnen.

We nemen u mee langs de Schipbeek, de afgegraven stukken land die als waterberging dienen en door het eiken en berkenbos met rabatten.
Halverwege de wandeling is er een korte pauze en kunt u genieten van een kopje koffie/ thee.

Deelname aan de wandeling is gratis. Voor gebruik van een consumptie wordt een kleine bijdrage gevraagd. Goed schoeisel wordt aanbevolen. De wandeling duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en wordt verzorgd door natuurgidsen van het IVN.

Informatie over excursies: André Hendriks 0544-352043.


Dit bericht is 49x gezien