19 april 2024
Home » Groenlo » Martin van Rhee terechte kampioen

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

MARIENBERG/GROENLO – Hij verdiende het als geen ander: de 38-jarige Martin van Rhee. De Grollenaar werd na een driedaags toernooi in Marieënberg gekroond tot nationaal kampioen na de ongeslagen reeks van overwinningen in de Masters. De nu drievoudige Masters-winnaar versloeg in de finale Sander Jonen met 3-0.

Door: Frits Bakker

De grote favoriet voor de titel maakte die rol ook helemaal waar. Martin van Rhee had alleen een moeizame start, maar bond daarna al zijn tegenstanders aan de zegekar met subliem spel. De eindscore van Martin van Rhee was 70.574. Daarmee stak hij ver boven zijn concurrenten uit, van wie Sander Jonen nog het langst stand hield. De voormalige wereldkampioen kwam er in de eerste sets van de finale echter niet aan te pas met 51-27 en 41-30 in de score. Jonen leek terug te komen in de derde set, leidde lang, onder andere met 43-40 en 50-48, maar in het laatste figuur (een lange kopstoot die lang-kort-lang terug moest komen naar de hoek) trok Van Rhee de zege en de titel naar zich toe. De kampioen haalde 75.75 in de finale met 150 punten uit 198 mogelijkheden, Sander Jonen 54.04 met 107 punten.

Jonen maakte nog wel een sterke indruk in de halve finale tegen Jop de Jong, die hij won met 3-2 en 70.460 procent tegen De Jong 52.02. Martin van Rhee versloeg Erik Vijverberg in de kruisfinale met 3-1 (61.32/52.34).

René Dericks won de strijd om de vijfde plaats van Randy Loenen met 2-1. Peter van der Werff werd zevende door Benny Smits te verslaan met 2-0.

Martin van Rhee vond zijn titel het gevolg van een heel constant toernooi. “Mentaal vond ik mezelf ook best sterk’’, reageerde hij. ,,Ik heb m’n hoofd erbij gehouden en me niet laten verleiden te snel af te stoten. Er zit wat meer rust in m’n spel. Veel steun heb ik wat dat betreft aan mijn trouwste supporter, Brechtje Ars, mijn verloofde. Zij motiveert mij enorm.”

Het moeilijkste van het hele toernooi vond hij de matchbal, figuur 78. “Onverwacht miste Sander deze figurre en had ik zelf na twee gemiste pogingen wel goed de zenuwen. Figuur 78 is een relatief gemakkelijke tienpunter. Na goed corrigeren maakte ik het punt… en was de titel binnen.”

“Het is met deze sport vaak een gevecht met jezelf”, ging Van Rhee wat dieper op het artistiek biljart in na de huldiging. “Het sturen van je eigen gedachten tijdens een partij over je spel in het algemeen, maar ook hoe je een stootbeeld benaderd. Na twee slechte pogingen op een figuur kun je denken, ach, dan zal ik die laatste poging ook wel verpesten, of: het maakt niet uit… ik heb nóg een poging en nú maak ik dat kreng van een figuur. Ik heb dat eerder gedaan en nu doe ik het dus weer! Maar dan moet je wel iets corrigeren in je mikpunt of de manier van afstoten Drie keer hetzelfde doen en dan drie keer een ánder resultaat verwachten is dwaas.”

Toch, stelde hij vast, heb ik wel wat figuren laten liggen omdat hij verkrampte in zijn afstoot. “Díe figuren staan als eerste weer op mijn trainingsverlanglijstje. In de toekomst ga ik experimenteren met ander keumateriaal. Met name voor de kopstoten.”

“De meeste spelers gebruiken een lithium- of fibertop, terwijl ik met waaibomenhout speel. Ik had last van opspringende ballen bij de kopstoten waardoor sommige figuren wat lastiger te maken waren. Die lithiumtoppen schijnen vrij prijzig te zijn, dus met de aanschaf ervan moet ik voorlopig maar mee wachten.”

Over het algemeen gezien, vindt hij niettemin, is hij in een aardige vorm. “En de komende maanden ga ik finetunen. Ik wil de 75%+ halen de volgende keer…”

Om te eindigen met: “Veel dank aan 112ink.nl, biljartvakhandel Oude Nijhuis en biljartcentrum Overkamp. Zonder deze bedrijven had ik het niet gered… Maar ook de sponsoren van het NK. We zijn als spelers blij met deze sponsoren. Ze maken veel mogelijk. Mijn dank daarvoor namens alle spelers.”

De eindstand:
1 Martin van Rhee
2 Sander Jonen
3 Jop de Jong en Erik Vijverberg
5 René Dericks
6 Randy Loenen
7 Peter van der Werff
8 Benny Smits.