Home » Beltrum » Sportcentrale VIOS 10 jaar een federatie

Sportcentrale VIOS 10 jaar een federatie

341

BELTRUM – “Veur mekare, met mekare” is een veel gebruikt adagium in de Beltrumse gemeenschap, zo ook in de sport. Sportcentrale VIOS bestaat als meer dan een halve eeuw. Tien jaar geleden veranderde de Sportcentrale van een vereniging in een federatie. Tijd voor een korte terugblik.

In 1953 kon in Beltrum maar uit twee sporten gekozen worden: gymnastiek en voetbal. Om de krachten te bundelen is de Sportcentrale Vios opgericht. Door de jaren heen werd het aantal sporten flink uitgebreid. In 1973 kwam tafeltennis als 6e loot aan de VIOS-boom.

Door de samenwerking is er veel gerealiseerd. Er werd een schitterende sportaccommodatie tot stand gebracht. Daarnaast verscheen er maandelijks het clubblad “de Vios Wijzer” en werd de contributie centraal geïncasseerd. Naast de sporthal werd een kantine gebouwd die al jaren draait op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Ook wordt de Grote Clubactie gezamenlijk georganiseerd.

Tot 2007 was VIOS een omni-vereniging met ruim 1.000 leden, verdeeld over zes takken van sport. Toen werd het plan om de organisatie te wijzigen gelanceerd. Daarbij werden ook de statuten gewijzigd. Sindsdien vormen gymnastiek, handbal, tafeltennis, touwtrek, voetbal en volleybal samen een federatie. Elke tak van sport heeft sindsdien haar eigen statuten en is dus een afzonderlijke sportvereniging. Zo kunnen er ook sneller en efficiënter beslissingen genomen worden.

De voordelen van de Sportcentrale zijn echter wel behouden gebleven. De penningmeester van sportcentrale verzorgt nog altijd de contributie-inning en verschijnt de Vios Wijzer nog steeds maandelijks. De kantine wordt bemand door de vele vrijwilligers van alle zes verenigingen. Ook de bevordering van samenwerking tussen de sportverenigingen is een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de jaarlijks terugkerende vergaderingen leert men van elkaars problemen en worden er oplossingen en tips gedeeld.

In het bestuur van de federatie is elke vereniging met één persoon vertegenwoordigd. Daarnaast is er een dagelijks bestuur dat bestaat uit drie personen. Onlangs is Erwin Hoitink benoemd tot voorzitter, hij heeft Marcel Mutter opgevolgd. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit Sander Esselink (secretaris) en Marcel Helmers (penningmeester).

VIOS is een begrip binnen en buiten Beltrum en staat als een huis. Vooruit is en blijft het streven van de sportcentrale, ook als federatie!