Boerderij Kraanswijk levert A2 melk

GROENLO – Boerderij Kraanswijk in Groenlo is één van de bedrijven die A2 melk, de zogenoemde ‘Oermelk’ levert. Deze wordt op 17 oktober geïntroduceerd in het zuivelschap van de supermarkten.

A2 melk is net als gewone melk volledig natuurlijk en voedzaam. Het enige verschil zit in het type eiwit. Hierdoor is deze melk beter verteerbaar. A2 melk is al een aantal jaren een succesvolle productcategorie binnen het zuivelassortiment in Australië, Nieuw – Zeeland en Amerika. Vanaf nu kan de Nederlandse consument ook kennismaken met deze ‘oermelk’.

Biologisch
Een van de boeren die A2 melk gaat leveren, is Chris Bomers van de biologische boerderij Kraanswijk in Groenlo. “Mijn dochter kreeg vage klachten na het drinken van melk. Vervolgens vertelde mijn oom uit Canada over de ervaringen daar met A2 koeien. Dit intrigeerde mij, daarom zijn wij onze koeien gaan testen. Daaruit bleek dat het overgrote deel van de koeien al A2 melk gaf. Om een zuivere veestapel te krijgen, hoefde ik maar een paar koeien onder te brengen bij collega-boeren. Ik vind het bijzonder om mee te kunnen werken aan de introductie van biologische A2 melk in Nederland”, aldus Bomers.

A2 eiwit
Mark Kaptein, van A2A2 die in samenwerking met PLUS A2 melk de melk introduceert, legt enthousiast uit wat A2 melk uniek maakt: “A2 melk is melk zoals melk bedoeld is. Deze melk komt van de oerkoe. Uit onderzoek blijkt dat koemelk oorspronkelijk alleen A2 eiwit bevatte. In de loop van de tijd veranderde de genetische samenstelling van koeien en begonnen zij melk te geven met het A1 eiwit. Ons lichaam verteert dit eiwit anders dan het oorspronkelijke A2 eiwit. Hierdoor kunnen zuivelgerelateerde klachten optreden.”

Beter verteerbaar

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen last van vage klachten na het drinken van melk. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, verstopping, diarree of ontstekingen in de darmwand. Mark Kaptein: “Onderzoeken laten zien dat deze vage klachten meestal verdwijnen op het moment dat mensen melk drinken van 100% A2 koeien. Daarom introduceren we A2A2 melk met enkel A2 eiwitten.”

Verkrijgbaar bij PLUS
Vanaf 17 oktober staat de melk van A2A2 voor het eerst in het zuivelschap. De keuze voor PLUS als eerste verkooppunt is een hele bewuste. Mark Kaptein: “PLUS focust zich op biologische, natuurlijke producten. De verwachting is dat in de komende periode meer retailers het voorbeeld van PLUS zullen volgen, zodat A2 melk breed verkrijgbaar is in de supermarkt.