Compagnie Grolle neemt deel aan historisch showspel

DEN HAM/GROENLO – In Den Ham, een brinkdorp in het noorden van Overijssel, werd zaterdag 12 december historisch schouwspel opgevoerd. Aan dit spektakel deed de Compagnie Grolle uit Groenlo mee. Deze groep laat zien hoe het leven was in de 17de eeuw.

Jaarlijks wordt er voor een andere gekozen en dit jaar was het thema de Tachtigjarige Oorlog, onder het motto ‘Moord en Brand in Den Ham’. 240 inwoners brachten Den Ham terug in de 17e eeuw.

De Compagnie Grolle hield zich deze dag voornamelijk op in de plaatselijke kroeg. Het was namelijk hun taak om halfdronken stamgasten te ronselen voor het Staatse leger. Omdat de Staten Generaal (weer) geen soldij kon uitbetalen zat er voor de sergeant van de Compagnie Grolle niets anders op dan de rekruten toe te staan een boerderij in het dorp te plunderen. Dit ging niet zonder slag of stoot: de bewoners van de boerenhoeve verzetten zich boven verwachting fel tegen de plunderde nieuwbakken soldaten. De Compagnie Grolle loste daarop een aantal musketschoten en keert zo het tij. De soldaten zien daarna emotieloos toe hoe tenslotte de leeggeroofde boerderij vlam vat. Een in de hoeve achtergebleven dochter wordt op het laatste nippertje nog gered van de verstikkingsdood door een stoere Hammenaar.

Voor meer informatie/foto’s over de Compagnie Grolle Facebook of Website