Delegatie Oost Gelre werd warm ontvangen in Palmanova

OOST GELRE/PALMANOVA (I) – Burgemeester Annette Bronsvoort, wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre, afgevaardigden van het bestuur van de ‘Slag om Grolle’ en de Compagnie Grolle hebben in weekend 31 augustus tot en met 2 september een officieel bezoek gebracht aan de Italiaanse Vestingstad Palmanova. Dit was op uitnodiging van het gemeentebestuur van de stad. Aanleiding was een bezoek van Adriana Danielis, vice-burgemeester van Palmanova aan de ‘Slag om Grolle’ in 2017.

Het bezoek was een mooie gelegenheid om de banden met Palmanova verder uit te bouwen. Maar ook om ervaringen uit te wisselen en vooral kennis en contacten op te doen. Het gemeentebestuur van Palmanova besteedde veel aandacht aan de gasten uit Oost Gelre.

Vrijdagavond werd het officiële startsein gegeven voor de Slag in Palmanova. Alle deelnemende re-enactmentgroepen werden gepresenteerd aan het publiek en de aanwezige delegaties op het podium. Uit de zusterstad Hamina (Finland) waren afgevaardigden aanwezig om te ervaren hoe alles reilt en zeilt in Palmanova.

Namens de gemeente kreeg burgemeester Annette Bronsvoort het woord. Onder het goedkeurend luisterend oor van wethouder Bart Porskamp, voorzitter Edwin Grothe en Marjolein Houwer lid van bestuur van Slag om Grolle richtte ze het woord tot het publiek. Ze vertelde aangenaam verrast te zijn toen de uitnodiging kwam en een warm welkom te hebben genoten.

De zaterdag werd begon voor de burgemeester met een rondleiding door het kampement dat werd bevolkt door re-enactors vanuit heel Europa. Tevens werd een militaire tentoonstelling, gewijd aan de slag, geopend en werd uitleg gegeven over de werking van diverse (vuur)wapens. Na afloop kreeg de delegatie uit Groenlo tijd om de nevenactiviteiten te bekijken.

De bedoeling is dat het festival in Palmanova om de twee jaar gaat plaatsvinden, te starten volgend jaar juli. Het afgelopen weekend waren er zo’n 1.000 re-enenactors die hun tent hadden opgeslagen op een van de Bastions in de Italiaanse Vestingstad.

De vesting van Palmanova werd gebouwd in de 16e- eeuw en staat sinds juni 2017 op Werelderfgoedlijst van Unesco.

Foto’s Palmanova deel 1

Foto’s Palmanova deel 2