Delegatie ‘Slag om Grolle’ neemt kijkje in de keuken van deelnemers

GROENLO – De Slag om Grolle in Groenlo is het grootste 17e eeuwse re-enactment evenement van Europa. Aan de vijfde editie doen ruim 1.400 re-enactors mee die de geschiedenis van Grolle in de tachtigjarige oorlog naspelen.

Een delegatie van het bestuur van ‘De Slag om Grolle’, burgemeester Annette Bronsvoort en Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre hebben dinsdagavond 1 september bij enkele van de veertig groepen die deelnemen aan het evenement een kijkje in de keuken genomen.

“We wilden iets maken wat realiseerbaar is”, vertelt Mark van Uem van de vriendengroep ‘De vogel vrije Kwakkels’, terwijl iedereen vol verbazing stond te kijken naar een 11 meter hoge en acht meter brede molen. “Als je de tekeningen bekijkt dan is dat wat wij nu hebben gemaakt realiseerbaar. Hadden wij de tekening compleet gevolgd werd dat moeilijk”, vervolgde Mark.
De 16 jongens van ‘De vogel vrije kwakkels’ zijn vorig jaar september begonnen, binnen in de voormalige manege aan de Marhulzenweg in Groenlo met het bouwen. “Normaal gaan wij met onze groep een weekendje weg, maar dat hebben wij vorig jaar en dit jaar niet gedaan. Het geld dat we normaal gesproken aan het weekendje besteden (180 euro) hebben wij nu gebruikt om deze molen te realiseren. Toch is ons geld op en we wilden eigenlijk dat de wieken van de molen zouden kunnen draaien. Daarvoor hebben wij nog 1.500 euro nodig”, vertelt Van Uem namens de groep. Duidelijk werd dat draaien van de wieken de kroon op hun werk is. Edwin Grothe liet weten dat hij dit verzoek intern zou meenemen en daar waar mogelijk hij graag wil steunen.
De groep gaat tijdens ‘De Slag om Grolle’ als molenaars. Dit doen ze samen met hun vrouwen en kinderen. De molen komt te staan op het Europlein in Groenlo.

In de Notenboomstraat pakken een aantal klanten van café de Kroon groots uit. In de straat komt een kampement, zijn er kinderspelen, komt er een kookgedeelte, zijn er dames van plezier, kunnen kinderen zwaarden maken, enz. “We hebben ook stampotten en vlees aan t spit”, vertelt een klant van café De Kroon.

Ook bij deze groep, die bestaat uit bijna 90 personen, leeft de ‘Slag’. “Wij zijn in januari van 2014 begonnen met het smeden van de plannen”, aldus de groep. “Wij hangen in de hele straat straatlantarens op met daarin net als vroeger een kaarsje. Wij hebben iemand bereid gevonden om elke avond deze kaarsjes aan en uit te doen, we noemen hem ‘De Nachtwacht’”, vertelt Annelies van café De Kroon.

De burgemeester heeft ook nog een kijkje genomen op de het bastion op het ‘Slagveld’. Leden van de compagnie Grolle hebben vele zaterdagen gewerkt om dit bolwerk zo historisch mogelijk verantwoord te maken. “Wij zijn er nog niet helemaal mee klaar, want er komt nog een houten vloer voor de kanonnen. Dan is deurtje open, schieten en de kanonnen weer terug trekken”, vertelt Edwin Grothe.

De ‘Slag om Grolle’ wordt gehouden van 23 t/m 25 oktober 2015 in en rondom de vestingstad.