19 april 2024
Home » Drukbezochte startbijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam

Drukbezochte startbijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam

248

GROENLO – Niets doen is geen optie. De energietransitie vraagt om een actieve houding. Duurzaam ondernemen biedt juist volop kansen en levert al snel veel op.


Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Grote animo voor gratis energiescans

GROENLO – Niets doen is geen optie. De energietransitie vraagt om een actieve houding. Duurzaam ondernemen biedt juist volop kansen en levert al snel veel op. Dat was de boodschap tijdens de drukbezochte startbijeenkomst Oost Gelre Onderneemt Duurzaam woensdagavond 5 september in De Mattelier in Groenlo.

Ondernemers kregen na afloop van de bijeenkomst de kans zich in te schrijven voor een gratis energiescan. Voor bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh per jaar) is er de MKB Energy CheckUp, terwijl de grotere verbruikers gebruik kunnen maken van de DOE-scan. Er bleek zeker animo, zo’n dertig ondernemers schreven zich in en kunnen een advies op maat verwachten van een deskundige energieadviseur. Op die manier ontstaat inzicht in de mogelijkheden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Dat levert geld op, maar ook meer klant- en bedrijfswaarde en een sterkere concurrentiepositie. Achterhoekse ondernemers die ook zo’n gratis scan willen laten uitvoeren, kunnen zich overigens nog gewoon aanmelden via www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl

De Achterhoek en daarmee ook de gemeente Oost Gelre heeft de intentie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat kan alleen als iedereen zijn schouders eronder zet. Vooral bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Samen is veel meer mogelijk dan individueel. Daarom is Oost Gelre Onderneemt Duurzaam in het leven geroepen.

De enthousiaste sprekers informeerden en inspireerden de aanwezigen. Ga aan de slag en doe het samen. Het biedt nieuwe kansen op weg naar een circulaire economie. De Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra hield een boeiend betoog en benadrukte dat Nederland het voortouw moet nemen om een schone wereld achter te laten voor de volgende generaties. “We hebben vernuft, zijn creatief, ondernemend en schathemeltjerijk. Met energie besparen, opwekken en innoveren verdienen we geld. Dus wat houdt ons tegen, ga aan de slag. Maak het verschil!” Koornstra merkte verder op dat de echte innovatie van MKB-bedrijven uit de regio komt. “Daar gebeurt het, weet ik uit ervaring.”
Uit onderzoek blijkt dat de bedrijven in Oost Gelre gezamenlijk jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro aan energiekosten kwijt zijn. “Dat gooien jullie ieder jaar in de put”, aldus Koornstra. “Dat geld kun je beter belegbaar maken bij pensioenfondsen, dan heb je samen een enorm bedrag te besteden.” Energieadviseur Otto Willemsen nodigde ondernemers uit om gebruik te maken van de energiescan. “Mis de boot niet en zet je bedrijf op voorsprong.”

Wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre liet weten dat de gemeente initiatieven op dit gebied stimuleert, faciliteert en ook zelf actie onderneemt. “Ik wil bedrijven oproepen om eveneens aan de slag te gaan.” Hij gaf als voorbeeld de wortel en stok methode. Intrinsieke motivatie werkt volgens hem het beste. “Maatregelen zijn soms verplicht en handhaving zal op termijn worden opgepakt. Dat kun je voor zijn.” Daar werd nader op ingegaan tijdens een vragenrondje. Van de aanwezige ondernemers bleek ruim de helft niet op de hoogte van de informatieplicht energiebesparing. Dat houdt in dat bedrijven vanaf volgend jaar moeten rapporteren welke maatregelen ze getroffen hebben. Als ze zich daar niet aan houden, riskeren ze een boete van de Omgevingsdienst. Met een energiescan verdien je geld en voldoe je aan alle eisen, zo kreeg het publiek als nuttige tip mee.

De startbijeenkomst was een initiatief van de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde (IKGL), in samenwerking met SIKA’s project Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD), het Groenlo’s Ondernemers Verbond (GOV), het Ondernemersfonds Lichtenvoorde en met ondersteuning van de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland.

Voor meer informatie of aanmelding voor een energiescan: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl