Eerste muurgedichten onthuld


GROENLO – Vrijdagmiddag 1 mei zijn er in de binnenstad van Groenlo twee muurgedichten onthuld. Initiatiefnemer Rik Gockel benaderde vorig jaar ‘Geniet Stad Groenlo’ met zijn idee. Deze stichting reageerde enthousiast en maakte het opstarten van het muurgedichtenproject financieel mogelijk.

Rik betrok plaatsgenoten Ferry Broshuis, Mark Ebbers en Kees Porskamp bij het project en het eerste resultaat werd vrijdagmiddag op de muren van Rockcafé Taste aan de Lievelderstraat en de Boompjeswal onthuld.

“Wij doen dit om Groenlo nog beter op de kaart te zetten en zodat Grollenaren nog trotser zijn op hun stad. Tevens kunnen wij zo de bezoekers verblijden met een verrassende plekken. De gedichten geven een beleving aan een plek en de identiteit van een straat of gebouw versterkt”, vertelt Rik Gockel.

De organisatie is op zoek naar straten en/of gebouwen. “Uitgaanspunten zijn dat een gedicht een pand moet verfraaien, het gedicht moet een bijdrage leveren aan stadsbeleving, het moet draagvlak hebben in de buurt, het moet een relatie hebben met de plek en goed leesbaar zijn”, vertelde Rik en vervolgt dat er wel diversiteit aan gedichten mogen zijn, zoals grappige en/of serieuze gedichten.

De organisatie is dus op zoek naar inwoners die een gedicht op hun pand willen of ze hebben ergens een gedicht gezien en vragen zich af of dat iets is voor op een pand in Groenlo. “Het zou mooi zijn als Groenlo dit massaal zou omarmen en dat er ideeën ontstaan uit Groenlo, dan gaan wij ermee aan de slag”, aldus Gockel.

“Ik denk dat wij hier op een plek staan die voor Groenlo heel erg uniek is. Het onderstreept het unieke van onze Vestingstad”, vertelde René Hoijtink, Wethouder van de gemeente Oost Gelre.

De wethouder onthulde het eerste muurgedicht aan de Boompjeswal en las deze voor aan de aanwezigen. Het tweede gedicht, op de muur van het ‘Rock café aan de Lievelderstraat’, werd onthuld en voorgelezen door dichter Anton Korteweg.

dichter Anton Korteweg Wethouder René Hoijtink