Gezegende start voor grote vernieuwbouw Marianum

GROENLO –  Zoals in 1959 de rooms-katholieke Marianum-HBS haar eerste nieuwe schooljaar inluidde zo werd vandaag, 24 augustus 2015 opnieuw met een bijzonder schooljaar aan het Marianum begonnen. Onder het gelui van de kapelklok maakte een groep van Marianum-docenten in habijt, met een stormram een begin met de gedeeltelijke sloop van het oudste deel van de school. Marianum is voor het hedendaagse onderwijs toe aan een grootscheepse renovatie met uitbreiding. Bij de verbouwing wordt de gevel uit 1959 behouden. Het officiële startmoment van deze eerste maandag na de vakantie, is een kortstondig eerbetoon aan de oprichters van wat later in de geschiedenis blijkt, het voortgezet onderwijs in Oost Gelre.

Wederopbouw
Rector Jan Put uit die morgen dat Marianum ‘de uitstraling van de wederopbouw wil herstellen’. De gebouwen voldoen niet meer aan deze tijd. De beuk van de stormram in het gemaakte glas-in-lood raam moet de weg vrijmaken voor een nieuwe toekomst. Die toekomst moet gezien worden in een duurzaam gebouw waar leerlingen in verschillende werkvormen zich kunnen voorbereiden. Leerlingen werken grotendeels van de tijd in groepjes of individueel. Klassikaal wordt er uitleg gegeven, omschrijft Marianum het onderwijs van nu. En ook het arsenaal aan beschikbare Marianum-docenten kent een gezonde doorstroom. Rector Jan Put heette maandagmorgen 15 nieuwe vakdocenten welkom, nadat enkele vanwege de pensioenleeftijd vorig schooljaar waren gestopt. Het aantal leerlingen blijft in de komende jaren stabiel: plusminus 1850 leerlingen. Daarna zal het teruglopen naar 1550 leerlingen. “Het gebouw is er straks klaar voor om ook de krimp op te vangen”, aldus de rector.

Aula aan de voorkant hersteld
Architect Henk te Kiefte: “De bouwkundige status was nog niet dramatisch slecht. Maar het gebouw is ingericht op de manier van onderwijs geven in de jaren’60:  veel te kleine lokalen voor het huidige onderwijs. Je kon maar op één manier in de klas zitten en dat is zitten luisteren.”

De klaslokalen worden van 45 m2 vergroot naar 60 m2. Grotere lokalen met een betere luchtkwaliteit, want er werden veel te hoge CO2-gehaltes gemeten. Het deel uit 1959 krijgt een betere aansluiting op wat er in 1997 bijgebouwd is. Zodra je binnenkomt zie je hoe de routing is, legt te Kiefte uit. De hoofdingang komt aan de Deken Hooimansingel. “Ik was verbaasd dat de hoofdingang aan de andere kant zat en niet aan het opgegeven adres.” Ook de aula aan de voorkant wordt in ere hersteld. De huidige personeelskamer maakt laats voor de bibliotheek die in Marianum wordt geïntegreerd.

1 Maart 2017 klaar
Rondom Marianum zijn bouwhekken geplaatst door Marku Bouw uit Lichtenvoorde. Het bouwbedrijf kreeg de opdracht toegewezen. Alferink Installatietechniek voert alle werkzaamheden uit. Opdrachtgever de Stichting Carmelcollege waaronder scholengemeenschap Marianum valt, begeleidt het bouwproces. De kosten voor de vernieuwbouw bedragen 6,8 miljoen euro. Op 1 maart 2017 moet de gehele renovatie klaar zijn.