Gitaarvirtuoos Mart Hillen uit Lichtenvoorde wint Rabo On Stage!


Op zaterdag 28 mei 2016 werd de 19-jarige Mart Hillen uit Lichtenvoorde uitgeroepen tot hét regionale talent van de Achterhoek! Hij verblufte tijdens de finale van het open podium Rabo On Stage zowel de jury als het publiek met zijn verfijnde gitaartechniek. Hiermee wint Mart de Rabo Masterclass; een workshop van zijn grote voorbeeld.

Optreden Mart Hillen
Tijdens het optreden speelde de gitarist nummers van o.a. Tommy Emmanuel en Andy McKee. Zijn derde nummer, een samensmelting van ‘Somewhere over the rainbow’ en ‘Stairway to heaven’, was zeer indrukwekkend evenals de uitvoering van het uptempo nummer ‘The Hunt’. Niet voor niets riep juryvoorzitter Juul Diteweg (directeur ArtEZ) hem uit tot “ambassadeur van de gitaar.”

Overige acts
De winnaar werd bekend gemaakt na een afwisselend en avondvullend programma met naast Mart Hillen vijf andere zeer getalenteerde regionale talenten, te weten: zangeres Sterre Koning uit Zutphen, de eigenzinnige band Room for the Third uit Warnsveld, coverband The Details uit  Zieuwent, zangeres Ellis Schutten uit Harreveld en het zang/piano-duo Marise den Bakker & Hidde Jansen uit Baak.

Genot om naar te kijken

De kwaliteit van de optredende artiesten bleek van een zeer hoog niveau. Dit gold overigens ook voor de (technische) opzet van Rabo On Stage. De finale werd geopend met een verrassende en flitsende introductie, de artiesten aangekondigd met prachtige introfilmpjes. Ook de belichting, het geluid, de vlotte changementen, jurysamenstelling en keuze voor de presentator maakten dit open podium een genot om naar te kijken.

Jury
De vakjury, bestaande uit  juryvoorzitter Juul Diteweg (directeur ArtEZ), Merel Buiting (verslaggever Cultuur De Gelderlander/De Stentor) en Ida Meerdink (radiopresentatrice, zangeres en programmeur Openluchttheater Eibergen), was zeer enthousiast over finale. “Het was een afwisselende en spannende finale met deelnemers van hoog niveau.” De presentatie van Rabo On Stage was in handen van Arno van der Heyden, actief als cabaretier, chansonnier, presentator, acteur en schrijver.

Voortraject
Rabo On Stage, hét open podium van de Achterhoek, is een samenwerkingsverband tussen Rabobank Noord- en Oost Achterhoek, Theater De Storm in Winterswijk, Theater Hanzehof in Zupthen en Schouwburg Lochem. Het initiatief is ontstaan uit de gezamenlijke wens om regionale talenten de mogelijkheid te geven op te treden in het theater en zijn/haar vakkennis te vergroten in een professionele omgeving. Uit 50 aanmeldingen maakte een commissie een selectie van 18 acts. Zij kregen een podiumplek bij één van de drie voorrondes (in ieder theater vond een voorronde plaats). Per avond werden twee acts gekozen die door mochten naar de grote finale, afgelopen zaterdag in Theater Hanzehof in Zutphen.