Groenlose energiecoöperatie start ‘postcoderoosproject’ voor zonnepanelen

GROENLO – De nieuwe energiecoöperatie Groenkracht Groenlo i.o. gaat in Groenlo samen met de Rouwmaat Groep en AGEM een groot zonnedak met minimaal 450 panelen realiseren binnen de zogenoemde postcoderoos. Elk huishouden in en rondom Groenlo die meedoet met de Groenlose energiecoöperatie kan maximaal profiteren van de uitermate gunstige korting op duurzaam opgewekte zonnestroom. Doel is om in 2016 de eerste stroom aan regionale huishoudens te leveren.

Postcoderoosproject voor zonnepanelen
Bij het Groenlose postcoderoosproject kopen inwoners via een coöperatie onder zeer gunstige voorwaarden gezamenlijk zonnepanelen. Deze worden geplaatst op een groot (industrieel) dak. Inwoners met de postcode 7141 (Groenlo) kunnen meedoen, evenals inwoners van de aangrenzende postcodegebieden, in dit geval Eibergen, Lievelde, Beltrum en Zwolle. Het voordeel zit hem in de onderliggende belastingregeling. Het schaalvoordeel, de provinciale subsidie én gegarandeerd 15 jaar lang een forse korting op energiebelasting resulteren in een zeer gunstig rendement voor elke deelnemer.

Rouwmaat Groep stelt dak Kringloopwinkel Aktief belangeloos beschikbaar
Hans Rouwmaat van de Rouwmaat Groep reageerde meteen enthousiast toen hij in gesprek kwam met Groenkracht Groenlo. Het dak van het gebouw van de Kringloopwinkel Aktief op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg in Groenlo is van de Rouwmaat Groep en is speciaal ontworpen voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de duurzame ambities van zowel de Rouwmaat Groep als van Kringloopwinkel Aktief”, aldus Hans Rouwmaat. “Daarom stellen wij graag ons dak belangeloos ter beschikking voor huishoudens die op deze manier groene stroom willen opwekken. Op het dak kunnen ruim 450 panelen worden geplaatst.”

Korting energieheffing en subsidie provincie
Sinds enige tijd biedt het Nationaal Energieakkoord de mogelijkheid daken van gebouwen gezamenlijk te gebruiken voor duurzame energieopwekking. Ook de provincie Gelderland ondersteunt initiatieven als deze door een subsidie te verlenen van 20% op de totale investeringskosten. Voorwaarde is dat er minimaal 50 huishoudens in een energiecoöperatie meedoen in het project. Deze coöperatieleden moeten elk minimaal 1 certificaat aanschaffen. Paul Wallerbos, een van de voorlopige bestuursleden van Groenkracht Groenlo: “De coöperatie komt binnenkort met een zeer goed aanbod qua prijs en kwaliteit. Hierdoor wordt het heel aantrekkelijk om deel te nemen, misschien zelfs gunstiger dan de situatie waarbij inwoners individueel zonnepanelen op het eigen dak plaatsen. Wij hopen dat we met de nu beschikbare 450 paneelplaatsen de vraag vanuit de Grollenaren en omliggende kernen niet aankunnen. Daarom zijn we al in gesprek over een 2de en 3de bedrijfsdak.”

Investeren in leefomgeving
Groenkracht Groenlo wil bijdragen aan de leefbaarheid en voorzieningen van de lokale gemeenschap. Daarnaast kunnen deelnemers hier financiële en andere voordelen uithalen. Wethouder Hoijtink van Oost Gelre reageert verheugd: “Daarmee is dit prachtige project een moderne vorm van ‘noaberschap’ die zo kenmerkend is voor onze gemeenschap en de Achterhoek.” Ook wordt een bijdrage aan de koolstofdioxide (CO2)-reductie geleverd. Hoijtink hierover: “De gemeente Oost Gelre en de regio Achterhoek hebben de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De AGEM ondersteunt het ontwikkelen en leveren van duurzame energie. Opwekking van elektriciteit door zonnepanelen draagt bij aan deze doelstelling. De gemeente wil hier graag aan meewerken door coöperaties in oprichting maximaal te faciliteren. Daarnaast kunnen deelnemers bij de gemeente Oost Gelre terecht voor een duurzaamheidslening onder gunstige voorwaarden en naar verwachting binnenkort ook voor een subsidieregeling.”

Maatschappelijke bijdrage AGEM
AGEM ondersteunt Groenkracht Groenlo bij de realisering van het project. Daarnaast levert AGEM per klant 15 jaar lang een maatschappelijke bijdrage aan de coöperatie. Om een snelle start mogelijk te maken, verdubbelt AGEM deze bijdrage in de eerste 3 jaar.

Aanbod
De oprichters van Groenkracht Groenlo verwachten samen met de AGEM binnen 3 weken een concreet aanbod aan de inwoners te kunnen presenteren. Paul Wallerbos: “Je kunt onze berichten nu al volgen via Facebook en Twitter ‘Groenkracht Groenlo’. In de eerste helft van januari organiseren we een informatieavond. Daarvoor nodigen we inwoners van Groenlo, Lievelde, Beltrum, Eibergen en Zwolle uit. Op deze avond lichten we de plannen in detail toe. En inwoners kunnen hier hun vragen stellen. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens of na de informatieavond inschrijven.”

V.l.n.r.: Martijn Bruil (AGEM), Maria Porskamp, Gerry Berndsen (Aktief), Rene Hoijtink (wethouder Oost Gelre), Hans en Jos Rouwmaat (Rouwmaat Groep) en Anke Sitter. Knielend: Paul Wallerbos.
Maria, Paul en Anke vormen het bestuur van Groenkracht Groenlo. Foto: Marcel Houwer