Groot postcoderoos zonnedak op bedrijventerrein officieel geopend.

GROENLO – Afgelopen zaterdagmiddag vond bij kringloopwinkel Aktief in Groenlo de officiële feestelijke opening plaats van het postcoderoos zonnedak van de energiecoöperatie Groenkracht Groenlo. Het zonnedak bestaat uit 750 zonnepanelen is daarmee het grootste postcoderoosproject van Gelderland.

Dit zonneproject is een initiatief van 55 burgers verenigd in een energiecoöperatie en 3 bedrijven in Groenlo. Deze bedrijven hebben hun bedrijfsdak gratis beschikbaar gesteld voor deze burgers en zijn allen gevestigd op het Groenlose industrieterrein De Laarberg: het betreft de Rouwmaatgroep, de Actief Kringloop winkel en Gebroeders Klein Gunnewiek autodemontage.

Alle deelnemers kregen bij de opening de gelegenheid om een blik te werpen op de zonne-installatie en werden ter plekke geïnformeerd over de technische prestaties van de installatie.
De installatie heeft een vermogen van bijna 200.000 kWh wat neerkomt op het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 60 huishoudens.

Voorzitter van Groenkracht, Paul Wallerbos, is blij dat het idee van het gemeenschappelijk zonnedak, dat eind 2015 ontstond, binnen een jaar kon worden gerealiseerd.
Wallerbos: “Er is sprake van een unieke samenwerking tussen burgers, het Groenlose bedrijfsleven en de gemeente / provincie. Daarnaast is het project uitgevoerd i.s.m. uitsluitend lokale partijen zoals de AGEM en Tenten Solar. Ook zijn de 3 bedrijven waar de zonnepanelen op het bedrijfsdak zijn geplaatst bedrijfsmatig al betrokken bij de Achterhoekse circulaire economie dus ons project sluit aan bij hun bedrijfsactiviteiten en doelstellingen. De burgers die meedoen met dit project hebben vaak geen ruimte op hun eigen dak voor zonnepanelen of hebben bijvoorbeeld schaduw van bomen die rondom hun huis staan. Middels de samenwerking met de 3 bedrijven kan die burger toch investeren in de opwek van groene zonnestroom”.

Het project is mede tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland.
De Groenlose energiecoöperatie bestaat uit vrijwilligers en wil in de toekomst meer soortgelijke duurzame energieprojecten in Groenlo gaan realiseren en hiermee bijdragen aan lokale duurzame energie-opwekking.

Bekijk de dronefilm van de installatie: