Kerkers in Groenlo geopend.


Bericht is aangepast

GROENLO – “De 17de eeuwse kerkers onder het Stadhuis van Groenlo zijn voor publiek toegankelijk gemaakt en daarmee heeft de Vestingstad er weer een attractie bij”, dit vertelde Jeroen Tank, voorzitter van het Stadsmuseum, zaterdagmiddag 3 september aan de genodigden in de oude Calixtus. Met een druk op een rode knop werd de speciaal voor de kerkers geproduceerde film ‘Lange Aelle’ gestart. Deze film is ook te zien in de kerkers. Daarna konden alle genodigden in groepen van tien een kijkje nemen in het ‘ondergrondse’.

Het is 200 jaar geleden dat de deuren van de kerkers onder het stadhuis dicht gingen. Nu zijn ze weer geopend en kunnen bezoekers zien in welke omstandigheden er vroeger werd ‘geleefd’ in deze donkere en vochtige ruimtes. Dat het donker is blijkt uit het feit dat de initiatiefnemers Joop Hubers en Koen klein Tunte een lantaarn mee moesten nemen de kerkers in. Daar vertelden de heren hoe zij de kerkers (samen met heel veel vrijwilligers) hebben opgeknapt en eigenlijk in de oude staat hebben gelaten.

Voordat er een kijkje genomen kon worden in de kerkers is er op de begaande grond een kleine expositie ingericht van spulletjes die zijn gevonden tijdens het restaureren.