Knunnekes maken zich op voor grootse seizoensopening

GROENLO – Carnavalsvereniging De Knunnekes voelt zich rijk bedeeld voor wat betreft de creativiteit van haar leden en de Grollenaren in het algemeen. Achter de schermen wordt al maandenlang intensief en inventief gewerkt aan de carnavalscampagne 2015/2016. De mooiste, wildste ideeën komen al weer boven bij de vele vrijwilligers die op alle fronten druk bezig zijn om een en ander vorm te gaan geven. Alles in dienst van het Grolse narrenvolk en de nieuwe hoogheden, die inmiddels ‘op ’t nus gevangen’ zijn, zoals dat zo mooi heet. Het speculeren over het grote geheim van Groenlo begint al behoorlijk op gang te komen nu de eerste novemberdagen achter de rug zijn. Veel carnavalisten liggen al onrustig te woelen en te kroelen in hun bed nu de datum der ‘datums’ voor carnavalisten nadert; de elfde van de elfde, oftewel 11 november. Dan wordt wereldwijd het 5e jaargetijde officieel geopend. Zo ook in carnavalsgek Groenlo. De Knunnekes nodigt een ieder uit om op deze avond naar Brouwhuys de Lange Gang te komen, om deze gezellige officiële opening bij te wonen en waar zij tevens, bij monde van stichting KAPSTOK haar motto voor de komende campagne presenteert. De Zafantencommissie zal deze avond wederom  ‘iemand die zich bijzonder inzet voor de carnaval in Groenlo, maar geen lid is van De Knunnekes is’ onderscheiden met ‘het gouden veertje’. Verder uiteraard veel carnavalsmuziek, Grolse carnavalsmuziek wel te verstaan.

Nieuw: Publieksprijs
Hoofdmoot van de avond is het Grolse Schlagerfestival. Wat wordt de carnavalsschlager voor de komende carnavalsseizoen, de opvolger van ‘Carnaval in Grolle’ van Jan Klein Gunnewiek, Nico Ressing en Marcel Loff, en daarmee winnaar van de ‘Chris Muetstege-bokaal’. De organisatie prijst zich gelukkig dat zij dit jaar wederom 6 inzendingen mocht ontvangen voor het eigen liedjesfestival. ‘In andere plaatsen moeten ze er vaak ontzettend hard aan trekken om één schlager te produceren, en dan vaak ook nog eens op een bestaande melodie. Hier in Groenlo hebben we ieder jaar weer unieke, originele nummers. Zowel tekst als muziek zijn nieuw,’ is Patrick Pos trots en enthousiast. ‘De nummers zijn altijd van hoogwaardige kwaliteit. Allemaal kunnen ze het worden. Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur, maar de arrangementen worden alleen al gemaakt door professionals als Tom Smits en Bas Konings.’

‘Holadieee’
In tegenstelling tot andere jaren het geval was, maakt de organisatie dit jaar vooraf al de titels van de 6 nieuwe carnavalsschlagers bekend, evenals de namen van zij die de nummers schreven en arrangementen verzorgden.  ‘We vinden het gewoon terecht dat we de creatieve mensen die de liedjes schrijven al bekend te maken. Zij steken daar veel tijd en energie in. In de zomer veelal zelfs.  Er zitten wederom prachtige nummers bij, zeer divers bovendien. Van actueel tot lofzangen op Grolle of de Grolse carnaval, maar ook ‘holadieee’,’ lacht Pos. ‘Ach, waarom zou je er geheimzinnig over blijven doen?,’ vindt ook mede-organisator Henri Walterbos. ‘Doen ze op het songfestival ook niet. Ik ben voor transparantie.’ De nummers worden allen gespeeld door de Schlagerband, onder leiding van Hans Zwijnepoel, die aangeeft zelf geen voorstander te zijn van het vooraf noemen van de titels en namen van schrijvers, componisten en arrangeurs. De zang van de nummers wordt verzorgd Noël Versteegen-Ebbers.  Een deskundige vakjury bepaalt wat de nieuwe schlager wordt. Een publieksjury, bestaande uit diverse geledingen uit de Grolse bevolking en uit Knunnekes-gelederen bepaalt wie winnaar wordt van de Publieksprijs. ‘In overleg met het bestuur hebben we besloten ook een publieksprijs in het leven te roepen,’ vertelt Patrick Pos. ‘Hier zijn we zeer enthousiast over. Het voegt weer wat toe.’

Titels, schrijvers, arrangeurs
‘Dat Grolse Jungske’ ( Tekst: Miquel Porskamp en Bas konings, Muziek/arrangementen: Bas Konings), ‘Muntencrisis’ ( Tekst: Henri Walterbos, Muziek: Tim Ebbers, Arrangementen: Bas Konings,  Idee: Pelle Walterbos), ‘Grolle is leaven’ ( Tekst en muziek: Patrick Pos, Arrangementen Tom Smits), ‘Optocht in Grolle’  (Tekst: Peter Wekking, Muziek/arrangementen: Tom Smits), ‘Grolle, mien Grolle’ (Tekst en muziek: Dick Grooten, Arrangementen: Bas Konings), ‘De Knunnekes viert Carnaval’ (Tekst: Jan Klein Gunnewiek en Nico Ressing, Muziek/arrangementen: Marcel Loff).

Verkleden niet verplicht
De avond begint om 20.30 uur. Verkleden is leuk maar niet verplicht, de entree gratis. Om 20.45 uur  wordt er geproost op het nieuwe carnavalsjaar, na de officiële opening door de regerende hoogheden Prins Remco (Brockötter) en Adjudant Jeroen (Doest), President Rob Stokkers en zijn nieuwe, frisse, secondant, Vorst Miquel Porskamp, met de bekendmaking van het motto voor de komende campagne, door Stichting KAPSTOK. Het schlagerfestival begint om 21.00 uur. Op het moment dat de punten opgeteld worden zal één van Neerlands beste en meest populaire buutreedners, Dik den Onmundigen (Rob van Elst), de zaal bezig houden met een hilarische buut.