Kunstwerk onthuld gemeentehuis


Bericht is aangepast

OOST GELRE – Vanmiddag (lees woensdag 26 april) is een bijzonder kunstwerk onthuld bij het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Het kunstwerk bestaat uit 30.000 kleine glasmozaïek tegeltjes. Het is ontworpen door kunstenaarsduo Edwin Harbers en Paul Wieggers. Het kunstwerk vormt het kroonstuk op het onlangs geopende verbouwde gemeentehuis in Lichtenvoorde.

[gm album=34]

Aanvankelijk zou het kunstwerk een saai grijs vlak op een muur aan de achterzijde moeten bedekken. “Menigeen weet dat we sinds jaar en dag bezig zijn met het gemeentehuis en toen we in de villa zaten, keken we op dat lelijke grijze vlak op de muur. In ons enthousiasme hadden we geen rekening gehouden dat de brandtrap nog ergens moest komen? En dat moest juist op die plek gebeuren”, zei wethouder René Hoijtink die het kunstwerk mocht onthullen. Het mozaïekwerk heeft de titel ‘Samenleven op kleurrijke grond’ meegekregen.

Het mozaïekwerk kreeg een prominentere plek en wel op de voorgevel van het gemeentehuis. Het kunstwerk bestaat uit acht cirkels en ovalen, elk met een eigen kleurpatroon, die de acht kernen van de gemeente Oost Gelre voorstellen. Op de voorgrond zijn twee volwassenen en twee kinderen als een bewegende schaduw opgezet. De vlinder, het logo van de gemeente vliegt in de hoek.

Paul Wieggers: “Je kunt niet op zo’n werkstuk alles omvatten van wat er allemaal gebeurt in de gemeente. Dan zou je groepen tekort doen. Maar je kunt wel iets over zeggen over het wonen hier. Over de dorpseigenaardigheden en eigen aardigheden. Een door mensen gedragen samenleving in het groen van de Achterhoek. De spiegellijntjes in de cirkels staan symbool voor de nodige zelfreflectie.