Nieuwjaarstoespraak burgemeester Bronsvoort


GROENLO/OOST GELRE – Ruim 300 belangstellenden bezochten maandag 8 januari de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre. Deze werd dit jaar gehouden in de Oude Calixtus in het hartje van Groenlo.

Voordat de burgemeester begon met haar toespraak werd de zaal warm gedraaid door de dames van het PEERtoftheater.

Burgemeester Annette Bronsvoort keek, met het oog op de komende verkiezingen, in haar nieuwjaarstoespraak terug op vier jaar Oost Gelre. “Vrijwilligers zijn het fundament onder onze samenleving. Een fundament van onderlinge betrokkenheid en solidariteit, gebaseerd op een mentaliteit van aanpakken en zorg en aandacht voor elkaar”, aldus de burgemeester. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart. De keus is aan u. “Laat uw stem horen”!

Was de gemeente Oost Gelre in 2016 gegroeid met één inwoner, in 2017 zijn er 137 inwoners bij gekomen.

De gemeente Oost Gelre is bezig om een stedenband op te bouwen met de gemeente Amsterdam. “Hier zien we de nalatenschap van burgemeester Eberhard van der Laan, vorig jaar overleden. Hij heeft altijd gezegd dat Amsterdam dé beeldbepalende stad geworden is met dank aan de rest van Nederland. Hij wilde graag iets terug doen en kennis en expertise aanbieden aan met name krimpgemeenten. Amsterdam als een verantwoordelijke hoofdstad. Een paar gemeenten heeft inmiddels die stedenband en wij sluiten ons daar graag bij aan”, vertelt de eerste burger. Onlangs heeft een delegatie uit Amsterdam nog een bezoek gebracht aan de gemeente Oost Gelre. “Wij hebben daar ook de regio Achterhoek bij betrokken. We zijn een hele dag samen opgetrokken en geëindigd in Zieuwent. Zieuwent heeft het initiatief genomen voor een wandelpad van A tot Z, inderdaad, van Amsterdam naar Zieuwent. Een officiële wandelroute langs diverse steden. We hebben afscheid van elkaar genomen met de afspraak dat we gaan samenwerken. Onderwerpen daarin zijn onder andere toerisme en cultuur, bedrijvigheid, smart industry en innovatieve woonconcepten”, vervolgt de burgemeester in haar toespraak.

“Een hele belangrijke impuls voor het buitengebied is de aanleg van de glasvezel. Niet alleen een impuls voor de leefbaarheid maar ook een impuls voor de toeristische aantrekkelijkheid. Met de aanstelling van een toeristisch coördinator en de samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme hebben we een flinke impuls gegeven aan ons toerisme. Het aantal bezoekers stijgt, de werkgelegenheid in het toerisme neemt toe en ook het aantal buitenlandse toeristen stijgt. We staan met Winterswijk en Aalten op de vakantiebeurs in Utrecht én in het Duitse Essen”, vertelde Bronsvoort.

Na de toespraak was een hapje en drankje.