Onthulling kunstwerk de Poort van de Prins


LIEVELDE – Unieke samenwerking tussen Erve Kots, kunstenaar Paul Wieggers en de Antoniusschool in Lievelde. De Poort van de Prins, wordt officieel onthuld door wethouder Marieke Frank

Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is gestart met het bijzondere nieuwe kunstproject Tussen de Coulissen in de gemeente Oost Gelre en het dorp Lievelde. Vanuit het historische verhaal over het kampement van Prins Frederik Hendrik is onder leiding van kunstenaar Paul Wieggers samengewerkt aan een Land-art kunstwerk met alle leerlingen van de Antoniusschool in Lievelde.

Het project Tussen de Coulissen

Het project Tussen de Coulissen staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap, We willen jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis (Oral History) van die bewuste plek en/of omgeving. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar middels een artistieke kunstuiting ‘Land Art’ genaamd beleefbaar gemaakt. Het Land-art kunstwerk komt gelegen aan een bestaande route. Zodat ook het toerisme iets blijvends meekrijgt.

Het verloop van de activiteiten
Op vrijdag 10 juni is Paul Wieggers gestart op de Antoniusschool, hij heeft verteld over zijn beroep als kunstenaar en hierna de stap gemaakt naar het historische verhaal van Prins Frederik Hendrik. Waarbij hij samen met alle leerlingen een levensgroot kunstwerk “de Poort van de Prins” heeft gebouwd. Leerlingen en leerkrachten zijn erg enthousiast. Vervolgens is op maandag 13 juni gestart met de schildjes die bevestigd zijn op de poort, deze schildjes zijn in mooie kleuren beschilderd door leerlingen van de groepen 3 en 4. Van woensdag 22 juni t/m vrijdag 24 juni van 8.45 tot 14.00 uur zijn de leerlingen in groepsverband naar Erve Kots geweest om hun creatieve steentje bij te dragen.

Onthulling
Het land-art kunstwerk wordt officieel onthuld op de laatste schooldag van de leerlingen van de Antoniusschool, dit is op vrijdagmorgen 8 juli. Om 9.00 uur zal Wethouder Marieke Frank het Land-art met een kleine toespraak het kunstwerk feestelijk onthullen bij Erve Kots. Naast de onthulling zijn er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor de leerlingen. Ook krijgen de leerlingen een lekkere pannenkoek aangeboden door Ben en Irma Weenink. Wij nodigen u bij deze van harte uit om aanwezig te zijn tijdens deze onthulling op vrijdag 8 juli om 9.00 uur.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact. Na de gemeente Oost Gelre volgen nog 6 Achterhoekse gemeenten waar ook een land-art kunstwerk tot stand komt.

Foto: PR
Foto: PR