Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap Groenlo


GROENLO – Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, wordt jaarlijks op Hemelvaartsdag in hartje Groenlo gehouden. Al 19 jaar een trekker van formaat in de regio. Vele dauwtrappers trappen ieder jaar hun trappers richting het Vestingstadje. Hemelvaartsdag 2015 de 20e editie alweer van dit gratis toegankelijke dweilorkestenfestival.

De organisatie heeft het programma weer rond met 30 deelnemende dweilorkesten, onderverdeeld in de Wedstrijdklasse en Leutklasse, verspreid over 7 podia.”Het is altijd weer spannend of je de financiën rond krijgt. Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer een beroep doen op onze vele sponsoren. Zonder hen kunnen wij dit niet organiseren. Zo reëel moet je wel zijn. We willen het gratis toegankelijk houden en hopen dan dat de mensen in Groenlo een beetje verteren”, vertelt voorzitter Berry Koehorst.

Organisatie uitgebreid
Aangezien de meeste leden van de organisatie al vanaf het begin deel uitmaken van de organisatie werd ook dit jaar weer jong bloed en nieuw elan en enthousiasme toegevoegd aan de groep in de persoon van Frank Beurskens en Mike Wittenbernds. “Beide jongens voegen iets toe. Leuk is het dat Mike, zoon van organisatielid Adrie Wittenbernds al vele malen deelnam aan het festival, met Valse Loch uit Beltrum, waar hij ook nog diverse keren succes mee boekte. Een toffe groep muzikanten die we graag in Grolle zien en ieder jaar weer indruk maken met hun muzikaliteit en performance. Mike wilde graag iets doen voor een organisatie in Groenlo, ja en toen was zijn vader er als de kippen bij natuurlijk”, lacht Koehorst.

Een belangrijke steunpilaar van het festival en het succes is ook de grote groep vrijwilligers die ieder jaar weer bereid is de handen uit de mouwen te steken. “We hebben er 100 waar we een beroep op kunnen doen, waaronder begeleiders van de orkesten. Daaronder ook leden van mannenzangvereniging InterNos, onze facilitaire dienst zeg maar. Daarnaast hebben ze in het centrum enkele stands staan met hun bekende ‘worst van InterNos”, aldus Koehorst.

Speciaal tintje
Daar het de 20e editie is van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap geeft de organisatie een speciaal tintje aan het gebeuren. Wat dat is wil men nog niet prijsgeven. “Wel kunnen we alvast meedelen dat er binnenkort een nieuwe website online gaat, verzorgd door IdeeMedia. Daar wordt nu de laatste hand aangelegd.”

Deelnemers
De deelnemende orkesten komen weer uit heel Nederland naar Groenlo toe. Wederom de top van Nederland. De Flierefluiters uit Sassenheim zullen met verve hun titel gaan verdedigen, maar ook nieuwe namen in het deelnemersveld, zoals in de wedstrijdklasse De Bierbengels uit Voorschoten en De Love Hendels uit Putten. In de Leutklasse nieuw onder andere Krak oe Noot uit Rossum en een opvallende naam in het rijtje; ‘Turn up the brass,’ een brassband die deelneemt in de Leutklasse, met enkel topmuzikanten uit Noord-Oost Nederland, waaronder Grollenaar Bas Konings. ‘Prachtig om naar te luisteren maar ook om naar te kijken. Een groep zeer energieke muzikanten. Dat wordt echt genieten,’ aldus Koehorst. ‘Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap’ begint om 12.00 uur en gaat door tot 18.00 uur.

Voor meer informatie www.dweilorkestendag.nl.